Vilka ska kallas till en bouppteckningsförrättning och vad kan en göra om en inte har blivit kallad?
om man som syster inte blivit kallad till bouppteckning efter min bror hur kan man överklaga detta?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Jag beklagar sorgen och jag hoppas att jag ska kunna vara till hjälp. Jag utgår från att du menar att du inte har blivit kallad till bouppteckningsförrättningen som äger rum efter bouppteckningen har upprättats. Det är på förrättningen som arvingarna, eller dödsbodelägarna, träffas för att gå igenom din brors tillgångar och hur de ska fördelas. De regler som rör bouppteckning och arv hittar du i ärvdabalken (ÄB). Reglerna kring överklagande hittar du i förvaltningslagen (FL).
Vilka ska kallas till förrättningsmötet?
De som ska kallas till förrättningen är de som har rätt att ta del av din brors arv, även kallat dödsbo. Dessa personerna kallas dödsbodelägare. De som ska ärva din bror är antingen de som ärver enligt arvsordningen i ÄB, efterarvingar eller de som han har testamenterat egendom till. Om din bror levde tillsammans med någon eller var gift ska även hen kallas till förrättningen (ÄB 20 kap. 2 §).
Borde du ha kallats till förrättningsmötet?
I ditt fall så är du dödsbodelägare antingen om din bror testamenterat egendom till dig eller om han inte har några andra arvingar som ärver före dig. Efterarv tänker jag inte gå in på eftersom jag inte tror att det är aktuellt i ditt fall och istället tänkte jag förklara arvsordningen lite närmre nedan.
Vem som ska ärva framgår av arvsordningen och den innebär att din brors barn ska ärva först och främst (ÄB 2 kap. 1 §). Om din bror inte hade några barn så går hans arv istället till hans föräldrar. Om hans föräldrar inte heller är i livet så är det syskon, och alltså du som syster som har rätt att ärva (ÄB 2 kap. 2 §). Om du är din brors arvinge enligt arvsordningen så är du dödsbodelägare och har rätt till hans arv. En annan möjlighet är att han har skrivit ett testamente som säger att han vill att du ska ärva en del av hans egendom. I båda dessa fallen är du dödsbodelägare och borde därför ha kallats till förrättningsmötet.
Om din bror har barn eller föräldrar i livet så ärver de före dig och du är då inte heller dödsbodelägare. Är du inte dödsbodelägare så behöver du inte kallas till förrättningsmötet. Det är bara de som ska ärva direkt som kallas till förrättningsmötet.
Om bouppteckningen är felaktig
Om det finns ett testamente som säger att du ska ärva efter din bror eller om han inte har några andra arvingar så ska du ha kallats till författningsmötet. I det fallet så är bouppteckningen inte giltig och Skatteverket får inte registrera den. Det innebär att en en tilläggsbouppteckning kommer behöva göras och att en ny förrättning hålls som du kommer att bli kallad till. Vad som är viktigt att veta är att tilläggsbouppteckningen måste göras inom en månad efter att du fått reda på att du inte blivit kallad (ÄB 20 kap. 9 § 3 stycket och 20 kap. 10 §).
Vad kan du göra?
Om du skulle blivit kallad men inte har blivit det så bör Skatteverket uppmärksamma detta när de går igenom den inskickade bouppteckningen. Skatteverket ska gå igenom uppgifterna och se till så att alla har blivit kallade (ÄB 20 kap. 9 § 3 stycket). Om Skatteverket ändå registrerar bouppteckningen kan du överklaga deras beslut inom tre veckor. Överklagan ska vara skriftlig där du förklara vilket beslut det handlar om och hur du vill att det ska ändras. Detta görs hos allmän förvaltningsrätt (FL 40, 43 och 44 §). För att få mer information om hur du ska göra och var överklagandet ska skickas råder jag dig att gå in på hemsidan till den förvaltningsrätt där du bor och söka på "överklaga".
Sammanfattning
Om du ska ärva efter din bror så skulle du ha kallats till bouppteckningen. Din rätt till din brors arv beror alltså på hur hans familjesituation ser ut och om han hade skrivit ett testamente. Skatteverket går igenom bouppteckningen och bör uppmärksamma att du inte kallts. Gör de inte det så kan du ändå överklaga deras beslut.
Eftersom jag inte fick reda på så många omständigheter i din fråga så har jag bara kunnat förklara ganska allmänt. Jag hoppas ändå du har fått svar på din fråga men om du har fler frågor får du gärna återkomma eller ringa Lawlines telefontjänst.
Med vänlig hälsning,