Vilka ska kallas till bouppteckning?

FRÅGA
Hej, jag söker ett rakt och enkelt svar ang. vilka som måste kallas till bouppteckning, tycker det är svårt att hitta ett sånt. Bakgrund: vår far gick bort i början av januari, han var änkling sen många år och hade en sambo. Vi är två barn och det finns inga andra barn, men barnbarn. Det enda som finns i dödsboet är två bankkonton och en bil, plus bohag från en tvåa. Har jag fattat rätt om jag påstår att hans sambo och vi två barn är de enda som måste kallas till bouppteckningen?Mvh
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Vid dödsfall upprättas ett dödsbo som består av den avlidnes tillgångar och skulder. Dödsboet förvaltas av de som är dödsbodelägare. Dödsbodelägare är den avlidnas arvingar och universella testamentstagare samt i vissa fall efterlevande make eller sambo. Vid bouppteckningen ska de som är dödsbodelägare delta.

Så ja, du har förstått det rätt, endast du, ditt syskon och din fars sambo behöver kallas till bouppteckningen. Förutsatt att det inte finns något testamente som anger någon annan som testamentstagare (för i ett sådant fall ska även denna person kallas).

Om du undrar över något mer får du gärna återkomma.

Vänligen,

Mikael Stade
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1005)
2020-10-17 Bostadsrättsföreningen vill ha bevis på att jag äger lägenheten
2020-10-02 Vilka ska kallas till bouppteckningen?
2020-09-30 Särkullbarns rätt till arv
2020-09-30 Kan man se om någon har fått ett arv?

Alla besvarade frågor (85240)