Vilka rättigheter har jag som är skriven på ett testamente men inte har blivit kallad till bouppteckning?

Jag var skriven på ett testamente till en närstående till mig som avled för ca. 2 år sedan. Har nu nyligen fått reda på att bouppteckning skett för ca. 1 år sedan och jag var inte kallad. Enligt lag måste väl alla som står med på testamentet vara kallad. Kan jag göra något åt detta nu eller har det gått för lång tid? Finns det något jag kan göra? Kan bouppteckningen göras om?

Lawline svarar

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!


För att få svar på din fråga så får vi kika in i Ärvdabalken (ÄB).


Du ska bli kallad till bouppteckningen om du är en universell testamentstagare

Till bouppteckningen så ska samtliga dödsbodelägare kallas. Efterlevande make eller sambo, arvingar och universella dödsbodelägare är dödsbodelägare (ÄB 18 kap 1 §). Svaret beror därför helt på om du är en legatarie eller en universell testamentstagare. Om du är legatarie så har du genom testamentet endast rätt till en viss bestämd sak. Som universell testamentstagare har du istället rätt till hela arvet, eller en procentuell del av det. Skillnaden är den att den universella testamentstagaren är en dödsbodelägare, till skillnad från legatarien. Legatarien behöver därför inte kallas till bouppteckningen, utan har endast rätt att få ut sin del av arvet. Den universella testamentstagares ska däremot kallas, och jag kommer i resten av svaret att utgå från att du är en universell testamentstagare.


Skatteverket får inte registrera bouppteckningen innan alla dödsbodelägare har tagit del av den

Som en universell testamentstagare ska du alltså kallas till bouppteckningen, och alla deltagare ska dessutom antecknas däri. Det är den dödsbodelägare som har hand om dödsboets egendom, alternativt boutredningsman eller testamentsexekutor, som har ansvaret för att bl.a. bestämma tid och ort för bouppteckning. Det är också denne person som ska se till så att alla dödsbodelägare kallas till bouppteckningen (ÄB 20 kap 2 §). Om någon inte dyker upp på sammanträdet till bouppteckningen så ska bevis om att denna har kallats till bouppteckningen bifogas (ÄB 20 kap 3 §). Skatteverket får nämligen inte får registrera bouppteckningen innan alla dödsbodelägare har tagit del av den (ÄB 20 kap 9 §). Detta kan resultera i att Skatteverket går ut med ett föreläggande med vite. Det kan innebära att den beslutet gäller måste göra något inom en utsatt tid, och att denne kan behöva betala ett vite om det inte sker. En tilläggsbouppteckning där arvskiftet ska göras om, kan då äga rum. På tilläggsbouppteckningen ska alla dödsbodelägare återigen närvara, alternativt så ska bevis om kallelse till mötet bifogas om någon inte har deltagit av någon anledning (ÄB 20 kap 10 §).



Du har tio år på dig att göra din rätt till testamentet gällande om bouppteckningen trots allt har blivit registrerad

Skatteverket får som sagt inte registrera bouppteckningen om du som universell testamentstagare inte har fått ta del av den, eftersom att du är en dödsbodelägare. Du har dock tio år på dig att göra din rätt till testamentet gällande, om det ändå skulle ha skett. Du kan isåfall alltså överklaga till förvaltningsrätten, eftersom att endast ett år har gått (ÄB 16 kap 4 §).


Sammanfattning

Du har rätt att bli kallad till bouppteckningen, förutsatt att du är en universell testamentstagare och därmed en dödsbodelägare. Du ska isåfall bli kallad av den dödsbodelägare som har hand om dödsboets egendom, alternativt av boutredningsman eller testamentsexekutor. Bouppteckningen får inte registreras av Skatteverket förrän alla dödsbodelägare har tagit del av den. De kan då gå ut med ett föreläggande med vite för att se till så att det sker. Du kan då kallas till en tilläggsbouppteckning istället. Skulle det vara så att bouppteckningen trots allt har blivit registrerad så har du tio år på dig att göra din rätt gällande.


Mina råd till dig

Jag skulle rekommendera dig att försöka ta kontakt med den person som är ansvarig för att se till så att alla dödsbodelägare blir kallade till bouppteckningen, för att försöka reda ut situationen. Det kan antingen vara dödsbodelägaren som har hand om dödsboets egendom, dödsboutredaren eller testamentexecutorn.


Du kan också ta kontakt med våra jurister på info@lawline.se, om du vill ha mer ingående och specialiserad hjälp med att göra din rätt till testamentet gällande. Du får gärna ställa en ny fråga likasp, om du hellre skulle vilja det.


Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!


Med vänliga hälsningar,

Mikaela Berglind MäkinenRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000