Vilka knivar får innehas av privatpersoner?

2017-04-12 i Övriga brott
FRÅGA
Hej! Vilka knivar är okej att beställa HEM från nätet och finns det nån begränsning gällande antal?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga. Knivar regleras i Lag (1988:254) om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. I lagens 2 § stadgas att vissa typer av knivar, s.k springstiletter eller springknivar inte får innehas av eller säljas till personer under 21 år. Springstiletter och springknivar är typiskt sett sådana knivar som har ett blad som snabbt fälls ut, s.k butterfly-knivar. För att föra in springstiletter och springknivar i landet krävs även ett särskilt tillstånd som du ansöker om hos Polisen. Annars finns inga begränsningar gällande innehav och det finns ingen begränsning gällande antal. Det bör även noteras att detta gäller om du har knivarna hemma i din bostad, eftersom det är förbjudet att bära kniv på allmän plats med vissa undantag för exempelvis hantverkare och bärplockare.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Carl William Ahlberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (983)
2021-08-02 Vad är en pornografisk bild?
2021-07-31 Vass eller brott mot knivlagen
2021-07-30 Får man bära kniv på jobbet?
2021-07-30 Böter för hög musik sedan 1 juli- gäller det även hög musik från grannar?

Alla besvarade frågor (94634)