Vilka inkomster och kostnader beaktas vid fastställande av förbehållsbelopp?

2021-03-10 i Utmätning
FRÅGA
Hej. Jag har så kallad löneutmätning. Min fråga är .... när kronofogden räknar ut hur mycket jag skall få behålla, tar de då hänsyn till sambons inkomster samt hennes egna utgifter såsom amortering av lån osv? Eller tar de ej hänsyn till hennes egna utgifter när de räknar fram våra inkomster? Tacksam för svar
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förbehållsbelopp och normalbelopp

Det belopp som du får behålla av din inkomst vid löneutmätning för att försörja dig själv och din familj (förbehållsbeloppet) beräknas utifrån ett så kallat normalbelopp som Kronofogden fastställt (7 kap. 5 § UB). Normalbeloppet är ett schablonbelopp som varierar om den betalningsskyldige är i ett samboförhållande, har barn eller är ensamstående. Normalbeloppet avser alla normala levnadskostnader utom bostadskostnad.

Vilka inkomster och kostnader beaktas?

Om den betalningsskyldige lever tillsammans med en sambo som har en inkomst tas sambons inkomst med vid beräkningen av förbehållsbeloppet. Därmed kommer ditt förbehållsbelopp att påverkas utifrån din sambos förmåga att bidra till betalningen av familjens gemensamma kostnader och bostadskostnad. Vid beräkningen kommer kostnaderna att fördelas mellan er. Därmed svarar ni för den del av kostnaderna som motsvarar er inkomst i förhållande till era sammanlagda inkomster. Inkomsterna inkluderas i beräkningen efter avdrag för preliminär skatt och kostnad för resor till arbetet. Hänsyn kommer alltså att tas till era inkomster och gemensamma kostnader och bostadskostnad vid beräkningen av förbehållsbeloppet.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Mathias Nilsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Utmätning (566)
2021-10-17 Kan kronofogden utmäta min frus egendom på grund av mina skulder?
2021-10-16 Utmätning av telefon och tv?
2021-10-10 Utmätning av lön och utmätning av annans egendom
2021-10-10 Makars egendomsförhållande vid utmätning

Alla besvarade frågor (96421)