Vem tar hand om bouppteckning och vem får närvara?

Fråga 1: Hej. Kan en anhörig ( tex en son) till den avlidne ta hand om bouppteckningen själv, eller måste en ojävig person närvara. Fråga 2: Kan jag som särbo till den avlidne kräva att få närvara vid bouppteckningen, eftersom jag står nämnd i testamentet, eller blir jag kallad automatiskt. Tacksam för svar om detta är kostnadfritt

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

1. Med bouppteckning avses först och främst en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder. En bouppteckning kan göras privat och då ska en av de efterlevande som bäst känner dödsboets egendom utses till bouppgivare och lämna uppgifter om dödsboet. Med andra ord kan du som anhörig ta hand om bouppteckningen själv. Men jag skulle rekommendera att du anlitar professionell hjälp med bouppteckningen, till exempel en begravningsbyrå eller jurist.

Värt att nämna är även att den som är bouppgivaren också ska utse två utomstående förättningsmän. Med förättningsmän menas två personer som inte på grund av lag eller testamente har rätt till att ärva den avlidna. Förrättningsmännen har till uppgift att intyga att allt har blivit riktigt antecknat och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd (se här).

2. De som ska kallas till bouppteckning är samtliga dödsbodelägare (se 20 kap 1-2 §§ Ärvdabalken, ÄB). Dödsbodelägare innefattar efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare (18 kap 1 § ÄB). I din fråga anger du att du är nämnd i testamentet, vilket gör dig till en testamentstagare och därmed dödsbodelägare. Du ska avslutningsvis kallas till bouppteckningsförrättningen (20 kap 2 § ÄB).

För fler frågor är du välkommen att ringa vår telefonrådgivning på 08-533 300 04

mvh

Therese AxénRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000