Vem ska sköta dödsboet?

FRÅGA
Hej,min f.d. man har skrivit ett testamente där jag ärver allt. Testamentet är utformat av advokat och bevittnat av goda vänner. Det finns inga barn, endast syster och hennes barn som han ej har kontakt med. I händelse av dödsfall, hur blir det med egendomen under den tid det tar för bodelning mm? Vem tar hand om div. räkningar, djurhållning och dylikt under denna tid? Kan jag göra detta eller är det närmaste släkting, vilket inte är troligt att de kan göra.Tack på förhand.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att det inte är några konstigheter med testamentet och alla verkar vara överens men att du har funderingar kring själva dödsboet.

Enligt de regler som finns är det make, sambo, arvingar eller testamentstagare som gemensamt ska ta hand om egendomen innan allt är utrett (18 kap. 1 § ärvdabalken). Om jag tolkar din fråga rätt är det endast du som kommer ärva och det blir således du som är dödsbodelägare, vilket man kallas när man kommer ärva. Du har då rätt att tillexempel betala räkningar och liknande under tiden innan allt har retts ut, alltså sköta om all egendom.

Det finns också möjlighet för dödsbodelägare att begära en boutredningsman som då sköter förvaltningen av dödsboet (19 kap. 1 § ärvdabalken) istället för dödsbodelägarna. Det kan också skrivas in i ett testamente att en person ska sköta förvaltningen av dödsboet. Är det så att det är flera som ärver är alla dessa dödsbodelägare och ska då sköta förvaltningen av egendomar tillsammans.

I ditt fall låter det som att det är du som träder in och förvaltar dödsboet själv.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mathilda Wihlborg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1123)
2021-11-27 Var kan en bouppteckning hållas?
2021-11-22 Måste jag närvara vid bouppteckningen?
2021-11-16 Ska skulder som betalas samma dag som dödsdagen tas upp i bouppteckningen?
2021-11-16 Vilka ska ingå i bouppteckningen?

Alla besvarade frågor (97338)