Vem ska bekosta ett DNA-prov vid mål om hävande av faderskap?

2017-01-31 i Faderskap
FRÅGA
Min exman och jag har varit skilda i30 år ivår.nu när våra barn är 42 år och 40 år vill exmaken göra nya faderskapsprov fast han har erkänt dom vid deras födsel vem ska stå för kostnaderna för provtagning. Med vänlig hälsning Anne Marie
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att ni var gifta då era barn föddes, detta gör att din exmake presumerades att vara fader ifall han inte visar att han inte är det genom exempelvis ett DNA-test (1 kap 1§, 2§ 2p Föräldrabalken). I ditt fall så har din exmake förklarats vara fader och det krävs nu (för att detta faderskap ska upphävas) att han bevisar att någon annan är far till barnen i domstol.

Eftersom det är din exmake som vill få faderskapet hävt så är det han som kommer att bli tvungen att föra talan i domstol genom en stämning mot dina barn (3 kap 1§ Föräldrabalken). Vid mål om faderskap så ska part själv bära sina rättegångskostnader (3 kap 11§ 2st Föräldrabalken), detta innebär att det är din exmake som ska stå för ett eventuellt DNA-test om han vill använda detta som bevisning i rättegången.

Hoppas att detta har gett dig svar på din fråga!

MVH

Måns Lundvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Faderskap (359)
2021-07-26 Går det att säga upp faderskap och behöver man betala underhåll om barnet blir adopterat?
2021-07-18 Hävning av ett rättsligt faderskap för att kunna få tillgång till den riktiga faderns arv
2021-07-13 Gift kvinna får barn med annan man, arv och faderskap?
2021-07-11 Hävande av faderskap

Alla besvarade frågor (94270)