FrågaFAMILJERÄTTFaderskap20/06/2019

Vem kan väcka talan om fastställande av faderskap?

Hej! Efter en kort romans fick jag besked av henne att hon var gravid och var för långt gången. Hon påstod att jag inte var far till barnet, detta med olika argument som slutade i ilska och att jag bara ska släppa allt. Jag kontaktade då familjerätten (FR) och fick besked att vänta och undvika henne till barnet är fött. Skulle inte en far komma fram efter att hon besökt FR så skulle hon konfronteras med mina uppgifter sa FR. Barnet föddes i sept. och efter en måndag kontaktade jag FR men fick rådet att vänta. I början på december kontaktade jag FR igen och då berättade dom att dom inte får kontakt med henne, trots brev med flera påminnelser. Jag fortsatte kontakta FR i början av feb. och fick då beskedet att hon varit inne hos FR och att en handläggare (HL) hade startat en faderskapsärende. Jag bad då FR att HL skulle kontakta mig. Detta gjordes 2 veckor senare. HL bad då om ursäkt för att HL inte viste om att det fanns uppgifter hos FR redan om mig, men att hon skull genast kalla in henne igen. I slutet av mars meddelar HL att hon slutar pga pension, och att en ny HL ska ta över ärendet. Detta görs efter att jag kontaktad chefen för FR i slutet av april. Den nya HL har tillslut lyckats fått in modern för samtal i slutet på maj. Idag, mitten på juni får jag beskedet att HL ska ta semester och att HL är tillbaka om en månad.

Snälla, vad kan jag göra? Jag vill bara veta sanningen. Är jag far till barnet? Kan jag driva det juridisk själv?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Du har gjort helt rätt som vänt dig till socialen för att de ska göra en utredning om faderskap. Enligt 2 kap 1 § föräldrabalken, gäller att socialnämnden är skyldig att utreda vem som är far till barnet om någon sådan inte är fastställd. Socialnämnden kan sedan föra talan om fastställelse av faderskap i domstol, enligt 3 kap 5 § 2 st föräldrabalken.

3 kap 5 § föräldrabalken reglerar uttömmande vem som kan väcka talan om fastställelse av faderskap. Det framgår där att det endast är barnet eller en mor som har vårdnaden om barnet, alternativt socialnämnden, som kan väcka en sådan fastställelsetalan.

Detta betyder alltså att du som misstänker dig vara far till barnet, endast kan göra det du gjort hittills, dvs. vända dig till socialnämnden. Du kan med andra ord inte driva målet själv eller väcka en talan om fastställelse av faderskap själv. Det du kan göra i nuläget är att försöka få kontakt med mamman till barnet för att hon ska väcka en fastställelsetalan om faderskap, eller invänta socialnämnden.

Hoppas mitt svar hjälpt dig!

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Faderskap? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000