Vem kan upprätta bouppteckning?

Hej! Jag har en fråga ang bouppteckning. Kan ett syskon ensamt sköta en bouppteckning utan påskrift om godkännande från övriga syskon? Fallet gäller en mor som efterlämnar tre barn ( helsyskon). Fadern avliden sedan tidigare.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 20 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB) (se https://lagen.nu/1958:637#K20P1S1) ska en bouppteckning förrättas senast tre månader efter dödsfallet. Enligt 20 kap. 2 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K20P2S1) skall dödsbodelägare som har egendomen i sin vård, boutredningsman eller testamentsexekutor bestämma tid och ort för bouppteckningen och även utse två förrättningsmän som ska förrätta bouppteckningen. Dessa skriver under bouppteckningen som förrättningsmän och skall då intyga att boet har värderats på rätt sätt, vilket anges i 20 kap. 6 § 3 st. ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K20P6S3). Förrättningsmännen får inte vara dödsbodelägare, efterarvingar eller ombud för någon av dessa. Dödsbodelägare är efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare, detta anges i 18 kap. 1 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K18P1S1).

Eftersom ni är barn till den avlidne ärver ni enligt 2 kap. 1 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K2P1S1), där det stadgas att närmaste arvingar är arvlåtarens barn (eller om barn är avlidet, barnbarn etc.), vilka tar lika lott. Eftersom att ni alltså är arvingar så är ni dödsbodelägare och den/de dödsbodelägare som har boet i sin vård ska alltså bestämma tid och dag för bouppteckningen, samt utse två förrättningsmän.

Bouppteckningen är den dag då personer som har rätt till arv träffas för att gå igenom dödsboets tillgångar och skulder som de var på dödsdagen. Samtliga dödsbodelägare måste enligt 20 kap. 2 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K20P2S1) kallas i god tid till bouppteckningen. Enligt 20 kap. 3 § 2 st ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K20P3S2) ska det framgå i bouppteckningen vilka som har närvarit vid den dag då bouppteckningen förrättats. Om en person som ska kallas inte har varit närvarande ska det bifogas bevis på att hen har blivit kallad. Personer som ska bli kallade kan också närvara genom ombud eller ställföreträdare. En dödsbodelägare kan till exempel som ombud företräda en eller flera av de andra dödsbodelägarna, en fullmakt måste i så fall bifogas bouppteckningen. Om en person som skulle närvarit inte alls har varit med på förrättningen skall bevis på att hen blivit kallad i god tid bifogas bouppteckningen.

I detta fallet ska alltså den/de dödsbodelägare som har boet i sin vård kalla till bouppteckning och övriga dödsbodelägare måste kallas till bouppteckningen. Den som lämnar uppgift om boet (den som känner boet bäst) skriver under bouppteckningen som bouppgivare, men alla dödsbodelägare behöver inte skriva under bouppteckningen. Däremot måste de alltså ha blivit kallade till bouppteckningen i god tid så att de har möjlighet att närvara om de önskar, eller närvara genom fullmakt. Samtliga personer som skall ha kallats till bouppteckning skall antecknas i bouppteckningen, enligt 20 kap. 3 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K20P3S1), där ska också antecknats om de närvarit antingen själva eller via ombud eller om de inte har varit närvarande och då måste också bevis på att de blivit kallade i god tid, som nämnt bifogas bouppteckningen. Så en av dödsbodelägarna kan alltså inte helt själv upprätta bouppteckningen, eftersom alla dödsbodelägare måste få möjlighet att närvara och ska bli kallade. Dessutom måste två förrättningsmän (se ovan) närvara vid bouppteckningen.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Carolina BrännmarkRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000