Vem har arvsrätt när testamentstagare avlidit?
Hej
Om det i ett testamente står att 3 syskon ska ärva och att det efter det att testamentet skrevs 2 syskon avlidit. Vad händer då? Vem har arvsrätt, endast det syskon som lever, eller också barnen till de 2 syskon som avlidit?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Regler om arv och testamente finns stadgade i ärvdabalken (ÄB).
Hur ska man tolka ett testamente som inte går att verkställa fullt ut?
Om ett testamente inte kan fullgöras enligt sin ordalydelse ska testamentet ges den tolkning som kan antas överensstämma med testatorns vilja (11 kap. 1 § ÄB).
I lagen finns en presumtion om att testamentstagarnas barn ska ärva i sin förälders ställe om även de är arvingar till testatorn enligt lag (11 kap. 6 § ÄB). Syskonbarn ingår i den andra arvsklassen och kan således vara arvsberättigade enligt den legala arvsordningen (2 kap. 2 § ÄB). Presumtionen är alltså att syskonbarnen träder i sin förälders ställe.
Vem har arvsrätt, endast det syskon som lever, eller också barnen till de 2 syskon som avlidit?
Testamentet ska ges den tolkning som kan antas överensstämma med testatorns yttersta vilja. Om det inte går att fastställa testatorns vilja finns det en presumtion att testamentstagarnas barn ska träda i deras ställe. Det är dock bara en presumtion och ingen fastställd fakta och kan därför motbevisas.
Om det inte går att fastställa testatorns vilja och om presumtionerna inte kan motbevisas kommer testamentet sannolikt att fördelas enligt presumtionerna. Barnen till de två avlidna syskonen kommer då att träda i sina föräldrar ställe och ta del av arvet enligt testamentet.
Jag hoppas du fick svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar