Vem för målsägandens talan om skadestånd?

2017-12-11 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
Hej! Jag skall på rättegång. I ett mål för olaga hot. Jag är målsägande. Hur vet jag vem som för min talan om skadestånd? Gör åklagaren det eller jag själv?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Regler om hur rättegångar ska gå till finns bland annat i Rättegångsbalken.

Den som begår ett brott är i princip skyldig att betala ersättning för de skador som brottet orsakar (skadestånd). Frågan om skadestånd prövas oftast av domstolen i samband med den rättegång som handlar om brottet. (22:1 RB).

Åklagarens skyldigheter gentemot målsäganden

I åklagaren uppdrag ingår att hjälpa en målsägande innan rättegången att bestämma sitt skadeståndsanspråk (hur mycket man vill begära i skadestånd). I regel kan åklagaren också hjälpa målsäganden att framföra kravet på skadestånd i rättegången, om målsäganden vill det. (22:2 RB). Det finns undantag, exempelvis när skadeståndsfrågan är mycket komplicerad. Åklagaren har därutöver ett ansvar för att målsäganden får ett korrekt och vänligt bemötande under hela rättsprocessen.

Om du vill begära skadestånd bör du anmäla det till polisen eller åklagaren. I de flesta fall efterfrågar polisen vad man begär i skadestånd och skickar sedan vidare kraven (yrkanden) till åklagaren. Är du osäker på om du anmält att du vill ha ersättning kan du kontakta åklagaren och fråga vad som gäller i just ditt fall.

Sammanfattningsvis är det alltså i normalfallet åklagaren som för målsägandens talan om skadestånd. Du kan kontakta åklagaren för att få veta vad som gäller i just ditt fall.

På Brottsoffermyndighetens hemsida kan du läsa mer om vad du kan begära i skadestånd.

Hoppas detta gav svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Charlotta Nermark
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1208)
2021-11-30 Polisens möjligheter att avlyssna ett telefonsamtal
2021-11-30 Hur gör jag om jag blir åtalad trots avsaknad av brottsliga intentioner?
2021-11-29 Hur länge är en dom kvar i belastningsregistret? Överklaga utan den andres vetskap?
2021-11-28 När får polisen avlyssna samtal?

Alla besvarade frågor (97477)