Vem får köra en moped som går fortare än 25 km/h?

2019-09-28 i Trafik och körkort
FRÅGA
Jag har en Fundering kring 25mopeder. Om vi säger att jag har äldre moped som går 50-70 kmh, Måste jag då spärra den på 25 för att få köra den eller hur funkar det? Min kompis säger att man inte behöver göra något åt att den går typ 70 men som. Jag för stått det ska dom inte gå fortare än 25 eftersom hon bara har kör kort för klass 2?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Enligt körkortslagen så krävs det körkort, traktorkort eller förarbevis för moped klass II för att få köra en moped klass II. Har man körkort eller traktorkort så får man förutom att köra moped klass II även köra andra fordon. Exempelvis får man lov att köra moped klass I - så kallad EU-moped - om man har det vanliga B-körkortet som annars gäller för bil.

Har man däremot bara förarbevis för moped klass II får man alltså bara köra moped klass II. Det är därför viktigt att avgöra om en moped tillhör klass II eller inte. Om en moped inte faller in under definition av klass II så omfattas den inte av den behörighet som förarbeviset ger och man får därför inte köra den.

Enligt lagen om vägtrafikdefinitioner så är en moped klass II en moped vars nettoeffekt inte överstiger 1 kilowatt och som är konstruerad för en hastighet av högst 25 km/h (även vissa typer av elcyklar räknas som moped klass II). Konsekvensen av denna definition är att om en moped kan nå hastigheter över 25 km/h så är det inte en moped klass II. Det betyder också att förarbevis för moped klass II inte räcker för att få köra en sådan moped.

Enligt lagen om straff för vissa trafikbrott så kan man göra sig skyldig till brottet olovlig körning om man för ett körkortspliktigt fordon utan att ha rätt till det. Det betyder att har man förarbevis för moped klass II men kör en moped som går fortare än 25 km/h så kan man göra sig skyldig till ett brott.

Svaret på din fråga är alltså att om din moped går 50-70 så måste den spärras till 25 km/h och godkännas för att få köras av någon som bara har förarbevis för moped klass II.

Med vänliga hälsningar

Lukas de Bruin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (809)
2020-11-23 Vad gäller vid fortkörning och olovlig körning?
2020-11-23 Vad händer om jag inte genomfört uppkörningen när jag kör olovligt?
2020-11-22 Hastighetsöverträdelse vid prövotid
2020-11-20 Vad händer om jag kör bil utan körkort?

Alla besvarade frågor (86405)