Vem betalar kostnad för skiftesman?

FRÅGA
Kostnaden för skiftesman (900) kronor har betalats av den som ville ha en skiftesman. Orsaken till begäran om skiftesman beror på en egenmäktig person hos arvtagarna som hindrade arvskifte trots att det var Westmans Begravningsbyrå som försökte genomföra arvskiftet. Ansökan om skiftesman bör betalas av den som är upphov till att en skiftesman måste begäras av tingsrätten. Vad säger lagen om ansökningskostnaden 900 kronor?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är dödsboet som ska betala arvode och ersättning till skiftesman, detta framgår av 23 kap. 5 § Ärvdabalken. Det är alltså inte den enskilda dödsbodelägaren som begär skiftesmannen som ska betala för denne, utan det är dödsboet som helhet. I praktiken innebär detta att kostnaden tas upp som en utgift dödsboet har haft och ska dras av från kvarlåtenskapen innan arvsskifte görs. Om en enskild dödsbodelägare med uppsåt eller vårdslöshet har orsakat en kostnad som denne orsakat någon vars rätt är beroende av utredningen så kan den dödsbodelägaren bli ersättningsskyldig, se 18 kap. 6 § Ärvdabalken.

Om arvsskifte inte redan gjorts så ska därmed kostnaden dras från kvarlåtenskapen. Om arvsskifte redan skett så skulle du ändå kunna begära att den som genom vårdslöshet orsakat dig kostnaden betalar för sig. Vill personen inte gå med på det så betvivlar jag dock att det skulle vara värt det att gå vidare med en stämningsansökan, eftersom att det inte handlar om så mycket pengar i förhållande till vad en eventuell rättsprocess kan kosta.

Lycka till och jag hoppas att jag har besvarat din fråga på ett tydligt sätt. Om inte så är du varmt välkommen att komma in med en ny fråga till oss här på Lawline. Det finns även möjlighet att få gratis rådgivning via telefon på 08-533 300 04 mån-fre 10-16 och att boka tid med en av våra verksamma jurister här: lawline.se/boka

Vänligen,

Fanny Rudén
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1092)
2021-07-04 Hur fördelas arv mellan särkullbarn och efterlevande make?
2021-07-01 Fullmakt vid bouppteckning
2021-06-30 Kan jag omvärdera bostadsrätten trots att en bouppteckning har gjorts?
2021-06-30 Värdering av fastighet vid bouppteckning

Alla besvarade frågor (94159)