Vem ärver vid makes bortgång

2017-01-29 i Särkullbarn
FRÅGA
Min man och jag har inga gemensamma barn. Han har 2 barn sen tidigare och jag har inga. Om han dör före mig, vem ärver då?
SVAR

Hej!

Tack för att du hör av dig till oss på Lawline för din fråga!

Om din make skulle gå bort kan fördelningen av hans kvarlåtenskap ske på två sätt.

Enligt 3:1 i Ärvdababalken så har bröstarvingar (vilka hans barn är enligt 2:1 Ärvdabalken) som är särkullbarn rätt att ur den avlidnes kvarlåtenskap få ut sina arvslotter direkt. Detta innebär att din makes 2 barn kommer att kunna ta ut all din makes kvarlåtenskap direkt och att ingenting kommer att föras över till dig.
Det finns dock en säkerhetsspärr i 3:1 2 stycket Ärvdabalken. Din totala egendom måste överstiga 4 prisbasbelopp, dvs 179 200kr. Gör den inte det så har du rätt att ur din makes kvarlåtenskap få ut egendom av ett sådant värde att det tilsammans med din egendom uppgår i 179 200kr.

Det finns en möjlighet för särkullsbarnen att efterge sin rätt till att ta ut arvet direkt. Det stadgas i 3:9 Ärvdabalken att särkullbarn kan efterge rätten till arv till förmån för den efterlevande maken. Vad som händer då är att du får ta över din makes kvarlåtenskap med såkallad fri förfoganderätt. Du får använda den men du kan inte testamentera bort den. Särkullbarnen kommer då istället att få ut sitt arv vid din bortgång.

Alltså sammanfattningsvis - Särkullbarnen har som huvudregel rätt att få ut sitt arv direkt, Prisbasbeloppsregeln skyddar till viss del men endast upp till 179 200 kr. Särkullbarnen kan välja att "skjuta upp sitt arv", på så vis får du kvarlåtenskapen och särkullbarnen får istället ut sitt arv efter din make då du går bort.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Victor Åkerfeldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1223)
2021-09-18 Särkullbarns rätt till arv
2021-09-17 Kan mammas särkullbarn ärva pappas egendom?
2021-09-14 Vad händer om en make dör och har särkullbarn?
2021-09-14 ​Kan den efterlevande maken/makan bo kvar i det gemensamma huset när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95760)