Vem ärver när en make?

2019-08-23 i Laglott
FRÅGA
Hej,Om vi har köpt hus tillsammans med min man fast på mina besparingar och där jag står för låntagare, har hans barn från tidigare äktenskap automatiskt arvedel i fall om hans bortgång?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag kommer att tillämpa Äktenskapsbalken och Ärvdabalken när jag besvarar din fråga.

Vem ärver när en make avlider?

När en make avlider ärvs dennes egendom av den efterlevande maken (3 kap. 1 § ÄB). Arvingar som finns på den avlidnes sida får då vänta på sitt arv till dess att den överlevande maken själv avlider, detta kallas "efterarv" (3 kap. 2 § ÄB).

Däremot så kommer hans barn från tidigare äktenskap att vara särkullbarn. Ett särkullbarn kan begära sin laglott och får ta del av den direkt (7 kap. 3 § andrastycket ÄB). En laglott är hälften av den arvslott som tillkommer bröstarvingen. Dessa regler kommer att tillämpas om inget annat är testamenterat.

Vad ingår i arvet?

Vid en bortgång kommer en bodelning att göras mellan makarna. I bodelningen kommer allt giftorättsgods att ingå. Huvudregeln är att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Så som jag uppfattar det så är huset inte enskild egendom och kommer då att vara giftorättsgods (10 kap. 1 § ÄktB).

Vid bodelningen räknar man ihop summan av giftorättsgodset och gör avdrag för skulder och det som sedan återstår delas lika (11 kap. 2-3§ ÄktB).

Slutord

Sammanfattningsvis så kan barnen från det tidigare äktenskapet kräva sin laglott och är huset det enda som finns att tillgå så anses det vara en del av deras arv. Jag skulle råda dig att ta hjälp av en jurist för att se över situationen och om du behöver upprätta ett äktenskapsförord.

Allt gott,

Tilde Skånvik
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 021 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-24 01:43
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (671)
2019-09-01 Är det värt att undersöka om det finns tillgångar att ärva efter våra far trots testamente och äktenskapsförord?
2019-08-31 Om ett barns rätt att ta arv i en förälders vinst från bostadsrätt efter dödsfall
2019-08-31 Hur mycket kan föräldrar testamentera bort till en annan bröstarvinge?
2019-08-29 Vad har jag rätt till när det gäller arv?

Alla besvarade frågor (72856)