Vem ärver när även bröstarvinge är avliden

2016-07-29 i Arvsordning
FRÅGA
Hej, Jag har en son vars fader jag ej bor med eller umgås med Vederbörande träffar inte sonen Han har gift om sig och har en dotter nuJag har ensamvårdnad. Om jag och min son skulle dö samtidigt måste hans far ärva av sonen eller kan jag göra något för att förhindra det? Jag har en tvillingsyster som jag skulle vilja ärver av mig i stället?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Vem som ärver regleras i Ärvdabalken. När du går bort kommer din son ärva dig, som kan utläsas i 2 kap. 1 §. Om även sonen är avliden kommer hans barn att ärva, osv. Du skriver att du har ensam vårdnad, jag tolkar det som att sonen är så ung att han inte har egna barn. Om så är fallet kommer istället dina föräldrar att ärva dig, och om de är avlidna så ärver dina syskon dig, detta framgår av 2 kap. 2 §.

Om du har flera syskon, eller dina föräldrar är vid liv, och vill att din tvillingsyster ska ärva så mycket som möjligt kan du skriva ett testamente, då kan hon ärva allt eftersom endast bröstarvingar har rätt till del i arv (laglott).

Som avslutning kan jag berätta lite kort om när din sons far skulle kunna ärva. Situationen då din sons far kan ärva din son är om du dör före din son, sonen ärver dig och sedan dör utan egna barn eller barnbarn. Då kommer hans far ärva honom, precis som dina föräldrar ärver dig om din son är avliden vid din bortgång.

Hoppas detta var svar på din fråga!
Mvh,

Rebecca Axelsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1524)
2020-11-26 Fördelning av arv
2020-11-26 Vem ärver vid efterarv?
2020-11-23 Kommer jag att ha någon rätt till arvet efter min farfar när han går bort?
2020-11-22 Vem ärvet och hur påverkar efterlevande make arvets storlek

Alla besvarade frågor (86485)