Vem ärver i avliden bröstarvinges ställe?

2018-08-10 i Bröstarvinge
FRÅGA
Hej undrar vem som får arvet efter våran pappa vi är 3bröstarvingar varav en avlidit för någon vecka sedan och hon efterlämnar 4barn nu frågan får våran systers barn hennes del av arvet efter våran pappa eller hur går det till ? Mvh Nina
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar din fråga som att du vill veta vem som kommer ärva er far i din systers ställe.

Precis som du säger kommer hennes fyra barn träda i hennes ställe och taga arv efter er far i enlighet med istadarätten som återfinns i 2 kap. 1 § Ärvdabalken. Detta lagrum klargör att det är arvlåtarens avkomlingar som i första hand ska ärva; och om dessa redan är avlidna så är det istället dennes avkomlingar som gäller. Du har alltså helt rätt i ditt antagande att din systers barn ärver er far.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Maja Qvarnström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (452)
2021-07-26 Vem ärver om ena bröstarvingen är avliden?
2021-07-25 Kan jag reglera hur mycket mina barn ska ärva?
2021-07-24 Har jag rätt till arv efter min far om han givit bort en fastighet i gåva till sin särbo?
2021-07-21 Kan min förälder göra mig arvslös?

Alla besvarade frågor (94458)