Vem ärver enligt arvsordningen?

2020-10-06 i Arvsordning
FRÅGA
Hej,Min mor har nyligen avlidit. Kvar finns jag mina vuxna barn och mitt avlidna syskons barn.Hur ska arvet fördelas oss emellan?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Inledningsvis vill jag beklaga sorgen. I mitt svar beskrivs hur arvet från din mor ska fördelas. Jag vill dock uppmärksamma dig på att fördelningen kan se annorlunda ut i fall då din mor sedan tidigare har varit gift med en man som inte är din eller din avlidna systers far. Då jag inte vet några närmare omständigheter kring din mors förhållanden utgick jag därför ifrån att din mor tidigare varit gift med din far som kanske avlidit. Svaret jag författat stämmer också om din mor inte har ärvt en avliden make under sin livstid.

Hur ser arvsordningen ut?

Arvsordningen är beteckningen på den ordning som ett arv enligt lag ska delas ut. Arvsordningen kan till viss del åsidosättas av ett giltigt testamente. Först på tur i sk. "första arvsklassen" enligt arvsordningen står den avlidnes barn, i ditt fall dig själv och ditt avlidne syskon. Syskon tar lika lotter av arvet om inget annat står i testamente (2 kap. 1 § Ärvdabalken). Det innebär att du får hälften av er mors arv och ditt syskon får den andra hälften.

Hur funkar det då ett barn är avlidet?

I fall som ert när ett av de avtagande barnen inte är i livet går arvsrätten istället vidare till barnets barn, dina syskonbarn. Ditt avlidna syskons barn får då dela på den halvan av din mors arv som ditt syskon egentligen skulle ha fått (2 kap. 1 § Ärvdabalken). Att arvet vandrar vidare till någons barn på det här sättet kallas för "istadarätt".

I och med att du är i livet så ärver inte dina barn något från din avlidne mor. De kommer istället att ärva dig så småningom.

Sammanfattningsvis får du hälften av arvet och ditt avlidna syskons halva fördelas lika mellan syskonets barn.

Hoppas att du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att ställa en ny.

Hälsningar,

My Öhman
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1609)
2021-05-15 Fördelning av arv enligt dansk rätt
2021-05-14 Hindra att f.d. partner ärver dig genom gemensamt barn
2021-05-12 Vem ärver då min morbror avlider?
2021-05-10 Hur fördelas arvet efter min fasters död?

Alla besvarade frågor (92281)