Vem är ansvarig för skador orsakade av en hundvalp?

2017-08-10 i SKADESTÅNDSRÄTT
FRÅGA
Hej! Jag var hemma hos en kompis vänner som har en valp de säger att hon är tränad och väluppfostrad. När vi ska bada i deras pool så lägger jag min klocka i min jackficka på soffan, en liten bit av armbandet på klockan sticker ut, men det är en så liten bit att den knappt syns. De stänger in hunden själv i huset och när vi kommer tillbaka in har hunden bitit sönder hela min klocka, bitit loss visarna och allt. När vi upplyser dem om detta berättar de att hunden tidigare har bitit sönder en mobiltelefon. Hade jag vetat om att hunden biter på saker hade jag inte lagt mina ägodelar där hunden kunde kommit åt. Vem är ansvarig för skadan?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga,

Regler om skador som hundar orsakar finner du i lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter (här).

För hundar gäller så kallat "strikt ansvar" (se 19 § första stycket). Med detta menas att hundägare är ansvariga för alla skador deras hund orsakar. Det gäller oavsett om skadan orsakades av att hundägaren uppträtt vårdslöst eller ej, förutsatt att skadan faktiskt orsakades av hunden i fråga.

Du kan alltså kräva att hundägaren ersätter klockans värde.

Hoppas att svaret är till hjälp och tveka inte att höra av dig om du har några fler frågor!

Vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom (7)
2020-05-04 Strikt ansvar för hundägare
2020-04-30 Kan jag kräva produktansvar om jag redan har förlikats med tillverkaren?
2018-03-05 Skadeståndsskyldig för hund
2017-08-10 Vem är ansvarig för skador orsakade av en hundvalp?

Alla besvarade frågor (95675)