FrågaEKONOMIÖvrigt08/09/2018

Vart går gränsen för ett bokföringsbrott?

Är det bokföringsbrott om man inte bokför en händelse tex som en betalning av hyra?

Och om man inte bokför intäkter av garagehyra?

Är det OK om man bokför en inbetalning av hyra för annan månad än den hyresgästen angett hyra för?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Bokföringsbrott definieras i 11 kap 5 § brottsbalken. För att göra sig skyldig till bokföringsbrott krävs att man genom uppsåt eller oaktsamhet underlåter att bokföra affärshändelser eller bevara räkenskapsinformation, alternativt att man lämnar oriktiga uppgifter i bokföringen.

Att underlåta att bokföra intäkter från hyra av garage eller betalning av hyra är att underlåta att bokföra sådana affärshändelser som menas i 11 kap 5 § brottsbalken. Upptäcker man i efterhand att någon affärshändelse inte är bokförd ska man alltså göra rättelse av bokföringen och föra in affärshändelsen i bokföringen.

Angående din sista fråga finns det krav på att spara verifikationer för affärshändelser du bokför. Detta framgår av 5 kap 6 § bokföringslagen, och innebär att du måste spara bevis på inbetalningen din hyresgäst har gjort. Om din hyresgäst i verifikationen angett en månad, och du i bokföringen anger annan månad, blir det fel i bokföringen. Det är således inte i enlighet med reglerna om bokföring. Därför bör du bokföra inbetalningen på den månad hyresgästen angett.

Hoppas mitt svar hjälpt dig!

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Ekonomi och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000