Vårdnadshavares bestämmanderätt

2017-01-25 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Om mamman har ensam vårdnad om barnet (4år). Kan hon då bestämma allt kring förskola osv. (Byta förskola, avsluta förskola osv).Barnet är folkbokfört hos modern (10 mil ifrån) mig....kan man häva en folkbokföring om jag vill folkbokföra henne hos mig?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Enligt 11§ Föräldrabalken föreskrivs det att den person som är vårdnadshavare ska bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. Personliga angelägenheter kan vara sådant som just förskola, sjukvård och andra viktigare beslut i ett barns liv. I takt med barnets stigande ålder och utveckling ska barnets synpunkter och önskemål tas hänsyn till.

I och med att mamman i fallet är ensam vårdnadshavare har hon ensam beslutanderätt (med barnets vilja i beaktande). Angående folkbokföring har detta i faller ingen betydelse, då endast vårdnaden avgör. Vårdnadshavaren är det yttersta ansvaret för barnet.

För det fall att det är gemensam vårdnad ska beslut om skolbyte och andra personliga förhållanden beslutas gemensamt, 13§ Föräldrabalken.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (852)
2021-07-25 Exet har samarbetssvårigheter och ignorerar all kontakt gällande barnet
2021-07-21 Vad kan man göra om den ena vårdnadshavaren inte vill godkänna ett nytt pass för barnet?
2021-07-16 Who gets custody of newborn when not married?
2021-07-15 Full vårdnad över barn

Alla besvarade frågor (94364)