Värdering av bostadsrätt vid fördelning av arv.

FRÅGA
Min styvmor och far ägde en lägenhet tillsammans. Min styvmor dog 2011 och efterlämnade två barn. Min far lever fortfarande och ska nu flytta till äldreboende och sälja lägenheten. Att lägenheten kommer att delas mellan min far och de båda bröstarvingarna (styvmoderns båda barn tror jag är klart. Min fråga är lägenheten värdesätts vid delningen. Är det värdet som anges i bouppteckningen efter min styvmor eller gäller det försäljningsvärde som lägenhet strax kommer att säljas för? Alla personer är svenska medborgare.Tacksam för svar!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vid din styvmors bortgång ärvde alltså din far hennes del av lägenheten. Hanärvde den delen med fri förfoganderätt, vilket betyder att han fått göra vadhan velat med egendomen. Vid uträkning av fördelning av arv räknar man alltid påandelar av egendom och inte på värdet.

Så värdet som lägenheten var värderad till vid din styvmors bortgång ärinte det värde som ska fördelas som arv, utan det är marknadsvärdet pålägenheten dagen då den säljs. För mer frågor om värdering av bostadsrätten råder jag dig att kontaktaskatteverket.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Har duytterligare frågor är det bara att du återkommer så ska vi hjälpa dig vidare sågott vi kan.

Ha en bra dag,

Vänligen,

Anna Pieschl
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1019)
2020-12-04 Finns arvsskifteshandlingar registrerade?
2020-11-30 Ska hyra betalas ur dödsboet?
2020-11-30 Vem sköter dödsbo om ingen av kusinerna vill?
2020-11-30 Arv och arvsavstående

Alla besvarade frågor (86935)