Vad ska man göra när någon påstår att man har förstört något och ska betala?

2019-01-22 i SKADESTÅNDSRÄTT
FRÅGA
Vaktade bekants bostadsrätt i somras då han reste utomlands. Det som sas var att jag skulle vara kattvakt och bo i och nyttja lägenheten en månad. Vi diskuterade aldrig några detaljer om avtal och skyldigheter och skrev heller inget kontrakt. Månaden efter jag bott där så vaktade en av mina vänner katterna och lägenheten, totalt i en månad, under samma förutsättningar som jag hade fått. Under månaden jag bodde i lägenheten kissade katterna utanför lådan enstaka gånger. Bostadsägaren hade informerat om att detta kunde hända och instruerat mig hur jag skulle torka upp och rengöra (med särskild enzymspray) ifall detta hände. Jag rengjorde instruktionerna jag fått samtliga gånger som katterna kissat utanför. När bostadsägaren sedan kom hem efter 2 månader så påstod han att både lägenheten var vanvårdad och även katterna. Han påstår att lägenheten luktar kattkiss och att det är skador på flera ställen på golvet efter att katterna har kissat. Jag har pratat med min vän som bodde i lägenheten efter mig och hon säger att hon hade städat lägenheten innan hon flyttade ut, att katterna kissade utanför lådan några gånger och att hon då torkade upp noggrant enligt instruktioner. Bostadsägaren säger att han kan kräva oss på hyra i efterhand pga. avtalsbrott, men att han kan vara schysst och strunta i det om vi ger honom pengar för att åtgärda golvet. Han vägrar visa några bilder på golvets skick. Vi upplever hans kommunikation som hotfull och obehaglig? Hur ska vi gå tillväga?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att ni ska bli betalningsskyldiga på grund av avtalsbrott eller vållande av skada krävs det att han väcker talan i domstol. För att vinna domstolsprocessen måste han ha bevis för att ni brutit mot avtalet och därmed vållat skador på golvet. Skulle han förlora processen måste han betala sina egna samt era rättegångskostnader (18 kap. 1 § rättegångsbalken).

Vad ni ska göra i den här situationen är uppge att ni vägrar betala några som helst pengar, främst för att han vägrar visar bilder på golvet samt för att ni är säkra på att ni följt instruktionerna. Vill han få pengar får han således väcka talan i domstol, och informera honom även om att han kan komma att få betala era rättegångskostnader om han förlorar.

Eftersom han vägrar visa några bilder är det sannolikt att han i själva verket bluffar och att han inte har några som helst bevis som styrker hans anklagelser. Att han i den situationen skulle ta det till domstol är ytterst osannolikt. Ni gör således bäst i att vägra betala.

Vänligen

Pegah Fazli
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (547)
2019-05-22 Skadeståndsansvar för att ha tappat hund
2019-05-22 Måste ett gatukök skriva ett korvskinnet innehållet fläsk?
2019-05-12 Hur få ut sitt skadestånd?
2019-05-11 Kan jag få ersättning ur försäkringen för ärr jag fick som nyfödd?

Alla besvarade frågor (69309)