FrågaFAMILJERÄTTGod man28/12/2021

Vad räknas som gemensamma tillgångar i äktenskap?

Hej! Jag är god man åt min pappa, som är dement och bor permanent på vårdboende. Min mamma, som han fortfarande är gift med, har bott kvar i deras hus fram tills nu. Fastigheten är såld från och med 4:e februari, då affären kommer färdigställas hos mäklaren.

Min pappa står själv som ägare på huset, men mina föräldrar har bott tillsammans i huset i 40 år. Medan mamma inte har delägandeskap av fastigheten tekniskt sett, så har hon under dessa åren dragit sitt lass vad gäller t.ex. hushållskostnader, löpande räkningar och renoveringar.

Av denna anledning är min förhoppning att mamma kan vara berättigad till halva köpeskillingen när avräkningen är gjord, ungefär som skulle vara fallet vid en bodelning vid skilsmässa (då bostaden skulle utgöra giftorättsgods även om bara ena föräldern står som ägare).

Men jag är osäker på om överförmyndaren skulle betrakta det som en ren gåva, vilket jag förstått inte är acceptabelt för högre belopp. Men i moralisk mening vore det inte en gåva, utan en uppdelning mellan makar om en bostad de delat och skött om i 40 år.

Till saken hör att pappa uttryckt att han själv anser att 50/50 är korrekt. Men om hans intygande av detta skulle vara bindande är en annan sak i hans sjukdomstillstånd.

Hypotetiskt sett, om överförmyndaren skulle motsätta sig det, vilken grund har jag för att föra över halva köpeskillingen till min mamma, och därmed se till båda mina föräldrars trygghet? Tack på förhand och mvh

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Efter dina föräldrar gifte sig blev alla deras tillgångar som utgångspunkt gemensamma, så kallat giftorättsgods. Vill man undanta egendom från att bli gemensam kan detta göras undantagsvis genom att en av makarna mottar en gåva eller ett arv där den som lämnat arvet eller gåvan angett att de ska vara mottagarens enskilda egendom. Alternativet som makarna själva aktivt kan styra över är att skriva äktenskapsord, och därmed skriva att någon tillgång inte ska ses som gemensam utan en makes enskilda egendom, 7:1-2 äktenskapsbalken.

Detta innebär att även om det är din pappa som står på fastigheten så äger dina föräldrar hälften var så länge de inte skrivit äktenskapsförord om huset eller huset varit en gåva/ett arv eller köptes med pengar från en gåva eller arv som föreskrevs vara mottagarens enskilda egendom. Detta innebär att din mamma annars är berättigad till hälften av fastighetens värde eftersom de fortfarande är gifta. Hade din far inte haft demens hade han och hans fru kunnat göra hur de ville och ingen hade kunnat ifrågasätta, i detta fall är du god man och ska tillvarata hans intressen. De som i förlängningen kunnat ifrågasätta fördelningen av köpeskillingen är om din pappa har särkullbarn. Men är du ensambarn eller ni endast är biologiska syskon är det ju ni som kommer ärva motsvarande kvotdel till hur många ni är, och ni kommer ärva båda era föräldrar så jag har svårt att se överförmyndaren skulle se att köpeskillingen delas mellan dina föräldrar som en intressekonflikt.

Det som är komplicerat är att bodelningen inte formellt sker ännu utan de ska sälja en gemensam tillgång och den som företräder maken är deras gemensamma son. Men som sagt skulle det bli en bodelning så hade din mamma haft rätt till hälften av köpeskillingen därför bör det inte vara några problem.

Hoppas detta var svar på din fråga!

Jessica SarhedeRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och God man? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000