Vad krävs för adoption?

2014-06-19 i Adoption
FRÅGA
Läste här i en fråga om adoption av styvbarn,sitter i en liknande sits och undrar då , för att min nuvarande man (vi är inte gifta ännu) ska få adoptera min dotter måste hennes biologiska pappa ge sitt tillstånd trotts att jag är ensam vårdnadshavare ? Tacksam för svar Mvh Anne Lodén
SVAR

Hej och välkommen till Lawline!

Som du mycket riktigt antyder krävs för det första att ni gifter er för att ni ska få adoptera tillsammans - personer i ett samboförhållande får inte adoptera tillsamman, se Föräldrabalken 4 kap 4 §. Notera också att det som huvudregel krävs att dottern samtycker om hon är över 12 år, se 5 § ovangiven lag.

Nu till huvudfrågan: Som huvudregel gäller att den som inte har fyllt arton år, inte får adopteras utan föräldrarnas samtycke (dvs bägge föräldrarnas), se 4 kap. 5 a § Föräldrabalken. Enligt samma § andra stycket finns en undantagsregel. Samtycke behövs inte av den som är utan del i vårdnaden. Svaret blir alltså att den biologiska pappan inte behöver ge sitt samtycke.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (604)
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn
2021-07-30 Adoptera 18 åring

Alla besvarade frågor (95665)