Vad kan man göra om man får fakturor man inte avtalat om?

FRÅGA
Hej. Våran granne på landet har skickat en faktura på arrende på 500 kr per dag 8500.- för 17 dagar fast vi inte har eller haft något arrendeavtal med grannen. Vi har inte heller någonting på hennes tomt. Idag kom det en faktura till på 550:- 30 dagar på 15000:- + 100:- ränta. Vi har polisanmält och bestridit fakturorna, Vad mer kan vi göra för att detta ska ta slut?Vi är desperata jag och min make.Mvh
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Inledningsvis vill jag påpeka att ni hittills gjort allt rätt. Eftersom det inte finns några avtal som grundar fakturorna så har ni ingen skyldighet att betala dem. Eftersom det är er granne som åberopar ett avtal som ni hävdar inte finns, så har grannen bevisbördan för att avtalen finns. Detta kommer hon inte kunna göra eftersom arrendeavtal måste vara skriftliga för att vara juridiskt gällande, se 8 kap 3 § Jordabalken. Bara det faktum att hon inte kommer kunna framställa bevis för sitt påstående om ingånget avtal innebär att hon med hög sannolikhet inte kommer kunna driva in pengar med statens hjälp. Om hon har någon annan grund för sitt påstående om att ni är skyldiga henne pengar framgår inte av frågan.

Ni har alltså ingen anledning att vara oroade avseende fakturorna. Vad beträffar beteendet kan jag bara beklaga att ni hamnat i den här situationen. Följ upp med polisen om hon skulle fortsätta med det här eller rentav eskalera beteendet. Jag vet inte hur pass påträngande hon är eller om ni ens pratat med henne, men om ni fruktar för er egendom på landet eller om ni misstänker att hon kommer skruva upp det här beteedet kan ni ansöka om kontaktförbud.

Jag hoppas detta besvarar er fråga. Tveka inte på att höra av er till oss igen om ni har fler frågor eller om jag varit otydlig!

Aram Shokor
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?