Vad kan man göra när man lånat ut pengar till en bekant som inte betalar tillbaka?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Tillämpliga lagar
För att besvara din fråga kommer jag använda mig av lag om betalningsföreläggande och handräckning (BfL) och rättegångsbalken (RB).
Hur du kan stämma personen
Muntliga avtal är lika bindande som skriftliga avtal om skulder. Ett typiskt skriftligt avtal för en skuld brukar vara ett skuldebrev. Problemet med att du har ett muntligt avtal om lånet är att det kan bli svårt att bevisa att det faktiskt skett.
Det första du bör göra är att kontakta Kronofogden för att ansöka om betalningsföreläggande, det vill säga krav på att en person betalar en skuld. Detta kan du göra på Kronofogdens hemsida, där står det tydligt hur du ska göra (länk). En ansökan om betalningsföreläggande får avse åläggande för svaranden att betala en penningfordran som är förfallen till betalning, om förlikning är tillåten i saken (2§ BfL). Kraven i 2§ BfL är uppfyllda och du får därför göra en ansökan.
I ansökan ska du ange ditt yrkande och grunden för det (10§ BfL). Det vill säga att du vill ha återbetalning för ditt lån och att det beror på att du lånat ut 35 000 kr till den bekanta. I en ansökan om betalningsföreläggande skall anges fordringens belopp, förfallodagen och den ränta som begärs (11§ BfL).
Om Kronofogden godkänner din ansökan kan den bekanta bestrida din ansökan, vilket hen med störst sannolikhet kommer att göra då hen inte vill betala tillbaka. Två veckor har den bekanta på sig att bestrida (25§ BfL). Om den bekanta bestrider kommer du få detta meddelat och lämna över det till tingsrätten (33§ BfL). Då har du fyra veckor på dig att göra detta och det ska ske skriftligt (34§ BfL). Där ska du ange bevis, omständigheter och andra handlingar av vikt (35§ BfL).
Skulle kronofogden direkt neka din ansökan kan du direkt överklaga till tingsrätten också (55§ BfL).
Det ovan förklarade tillvägagångssättet är en väg att hamna i tingsrätten. Du kan även direkt stämma personen i tingsrätten, det vill säga en talan om att den bekanta ska fullgöra sin betalning (13:1 RB) eller en talan som fastställer att ni har ett rättsligt förhållande där den bekanta står dig i skuld (13:2 RB).
Anmärkning kring ångest och stress
Det är redan svårt att bevisa att det föreligger en skuld mellan dig och den bekanta. Förhoppningsvis skulle du i tingsrätten kunna med all samlad information kunna bevisa att ett muntligt avtal förelåg, då det verkar finnas väldigt lite skäl till att bara utge 35 000 kr till en person. Förhoppningsvis kan en domstol döma till din fördel. Jag rekommenderar inte att stämma för ångest och stress här, det finns väldigt lite grunder för detta och kommer bara kosta dig pengar.
Vad bör du göra nu?
Min rekommendation är att du bokar tid med en av våra jurister på Lawline där vi kan hjälpa dig med ansökan om betalningsföreläggande och/eller ansöka om stämning i tingsrätten. Du verkar ha material som kan vara till din fördel, däremot för att säkra att du inte förlorar i en tvist rekommenderar jag att du får hjälp av en jurist. Vill du verkligen stämma själv har mitt svar säkert gett dig någon vägledning.
Det kan även vara av vikt att berätta att det kan kosta dig pengar göra en ansökan om betalningsföreläggande. Om Kronofogden nekar din ansökan kan du behöva betala kostnaderna i målet (47§ BfL). Däremot är detta högst 420 kr, däremot kan det överstigas om det finns särskilda skäl (48§ 2st BfL).
Det kan även vara av vikt att veta att om du förlorar en tvist är du skyldig att betala motpartens rättegångskostnad (18:1 RB).
Hoppas du har fått svar på din fråga och stort lycka till!