Vad kan man göra juridiskt som anhörig till en demenssjuk?

2019-07-21 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Min fru s pappa (Min svärfar) har fått brev från Transportstyrelsen, där det framkommer från läkare att han är olämplig som förare p ga demens och medicinska orsaker.I sitt utlåtande som läkaren skrev så får han inte köra något eller och därför är körkortet återkallat p g a sjukdom.Problemet nu är att han kör bil ändå trots att han har sett brevet då läkaren tidigare har sagt han.Min fru och jag vet inte riktigt vad vi skall göra då han är för dement för att förstå detta och att han påstår att alla ljuger mm.Han har liksom tagit bilen och stuckit ut på sjön med sin båt och vi är lite rädda att han kan bli plockad utav polisen för olovlig körning eller att någon annan ringer polisen.Vad skall vi göra som anhöriga?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag förstår att det är jobbigt för er som anhöriga.

Jag vill börja med klargöra att just kring sjukdomsbilden så kan jag inte ge några svar. Ni kan vända er till läkare eller möjligtvis någon annan stöttande organisation som Demensförbundet.

Juridiskt så kan upprättande av en framtidsfullmakt vara lämpligt. Fullmakten gäller för det fall den anhöriga på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser. Din fru skulle i ert fall kunna vara en fullmaktstagare för hennes pappa. Med en sådan fullmakt skulle hon kunna förfoga över både båt och bil för att han inte ska kunna skada sig själv.

För att upprätta en framtidsfullmakt rekommenderar jag att ni tar kontakt med en jurist eftersom det finns formkrav för hur den ska se ut och så att allt blir rätt.

Hoppas svaret varit till någon hjälp. Har du fler frågor så får du gärna skriva igen till oss på Lawline.

Allt gott,

Tilde Skånvik
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A2E Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-21 14:55
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3383)
2019-10-10 Hur skall jag få min ex-flickvän att flytta ut från min lägenhet?
2019-10-08 Villkor för dold samäganderätt till fritidsbostad
2019-10-05 Vad händer med en avliden persons konton på sociala medier?
2019-09-30 Vem kan bli särskilt förordnad vårdnadshavare?

Alla besvarade frågor (73748)