Vad kan man göra för att få bo kvar i sambos hus efter dennes bortgång?

2017-10-15 i Testamente
FRÅGA
Gifte oss 1979 med skiljsmässa 2003. Blir åter tillsammans och 2009 är vi sambos. Min man säger att han en gång varit gift och vill inte gifta sig igen. Vi har 4 gemensamma barn födda mellan 1980-1986. Huset vi bor i är det vi gemensamt köpte 1980. Vid vår skiljsmässa 2003 "köpte" min man ut mig. Förstår att det finns en rädsla för detta igen. Men tryggheten för mig känns obefintlig. Vi är 56 respektive 58 år. Min man har ett resande-jobb. Som jag förstår så är det i ett dödsfall som våra barn kan direkt "kasta" ut mig från huset. Naturligtvis tror jag inte de skulle göra det men de har väl juridisk rätt till det. Och om det handlar om pengar så vet man aldrig. Ge mig lite information vad man bör göra. Eller skulle detta bli annorlunda om vi vore gifta? Känner mig som en gift kvinna och om jag själv skulle bestämma så skulle jag vara det igen. Med vänlig hälsning
SVAR

Hej! Och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Det bästa är självklart om ni gifter er, eftersom ni då delar lika på ert giftorättsgods vid eventuellt dödsfall/skilsmässa, däribland huset, Äktenskapsbalken 11:3. Det finns dock andra saker ni kan göra om din sambo inte vill gifta sig igen. Om det är huset du främst är bekymrad över så kan ni skriva ett testamente, alternativt ett avtal mellan er och barnen, om att du vid eventuellt dödsfall får bo kvar i huset så länge du vill. I detta fall får era barn ärva huset först när du inte vill bo kvar där. Skulle ni inte ha ett sånt testamente/avtal så kan era barn, precis som du säger, be dig att flytta därifrån vid din sambos bortgång.

Som sambor ärver ni inte heller varandra. Ni skulle, om ni vill, även här kunna skriva ett testamente mellan er angående er respektive egendom och vad som ska ske med den vid ett eventuellt dödsfall. Din sambo skulle tex kunna testamentera bort huset till dig. Era barn har dock rätt till sin laglott, vilka tillsammans utgör halva den avlidnes egendom. Denna del kan ni alltså inte testamentera bort.

Ni kan få hjälp med att skriva ett testamente här.

Jag råder er att tillsammans gå till en jurist för att få rådgivning och försöka hitta en lösning som passar er båda. Du kan boka tid hos en jurist här.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Sofia Holgersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2932)
2021-09-22 Hur gör jag tillägg i mitt testamente?
2021-09-21 Kan jag villkora mitt testamente?
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?

Alla besvarade frågor (95780)