Vad händer om särkullbarn avstår arvsrätt?
Hej!
Mina föräldrar är skilda sedan 17 år, han har en ny fru och hon ett barn från tidigare äktenskap. De har inga barn tillsammans men är gifta.
Nu vill min pappa att vi alla barn skriver på ett papper att om han går bort så får hans fru bo kvar i deras hus i oförändrad situation. Vad händer om en av mina 2 syskon inte skriver på, går det igenom ändå och vad händer med dennes arvsrätt?
Mvh
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Regler om arv hittar du i ärvdabalken.
En efterlevande make har som huvudregel rätt att ärva den avlidne makens egendom och inneha den med fri förfoganderätt (3 kap. 1 § ärvdabalken). Gemensamma barn ärver först när även den efterlevande maken avlider vilket kallas efterarvsrätt (3 kap. 2 § ärvdabalken).
Du och dina syskon räknas däremot som särkullbarn och har därmed rätt att få ut er arvslott direkt om er pappa skulle avlida och arvet går då inte till hans fru. Det avtal som ni blivit ombedda att skriva på är ett löfte om att avstå er arvsrätt till förmån för er pappas fru och att ni istället ska få ut arvet från er pappa när hans fru avlider (3 kap. 9 § ärvdabalken).
Detta innebär att om någon av syskonen väljer att inte gå med på detta kommer denne ha rätt att få ut sin arvslott direkt om er pappa skulle avlida medan övriga syskon får vänta tills er pappas fru avlider.
Hoppas att du har fått svar på din fråga.
Vänligen,