Vad händer om den ena maken går bort när det finns särkullbarn?
Är gift maken har två barn sedan tid och jag har ett från tidigare förhållande. Ingen äktenskapsförord skrivet. Stugan är värt 2 , 000000 och lägenheten 1,50000..och lite sparade pengar på banken. Vad händer om en av oss skulle gå bort? Hur fördelas arvet..vad ärver makarna efter varandra? Basbelopp osv. Tacksam för svar
Lawline svarar
Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Din fråga regleras i äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvdabalken (ÄB)
Huvudregeln när en make avlider, är att hela kvarlåtenskapen ska gå till den efterlevande maken. När en make avlider görs en bodelning (9:1 ÄktB) där allt giftorättsgods ingår (10:1 ÄktB). Giftorättsgods är allt som inte är enskild egendom (7:1 ÄktB). Giftorättsgodset delas lika efter avdrag för skulder gjorts (11:1-3 ÄktB). Den efterlevande maken ärver hälften av giftorättsgodset genom bodelningen med full äganderätt och hälften med fri förfoganderätt som då är den avlidne makens del från bodelningen. Undantag från detta är när det finns särkullbarn som har rätt att få ut sin arvslott direkt (3:1 ÄB). Särkullbarn kan dock välja att avstå från att ta ut sitt arv direkt till förmån för den efterlevande maken. Den efterlevande maken ärver detta med fri förfoganderätt, vilket innebär att maken kan spendera pengarna, men inte testamentera bort dem. Om särkullbarnet väljer att avstå från sin rätt att ta ut sitt arv på en gång, har denne senare rätt till efterarv när den efterlevande maken går bort (3:9 ÄB). Hur stort efterarvet blir utgörs av en kvotdel av den efterlevande makens kvarlåtenskap vid dennes bortgång. Kvotdelen motsvarar andelen som den efterlevande makens arv utgjorde i relation till efterlevande makes totala förmögenhetsmassa vid den första makens död (3:2 ÄB).
Jag förstår det som att det finns totalt 3 särkullbarn, två från din make och ett från dig. Detta innebär att om din make skulle gå bort skulle hans barn ha rätt att få ut sitt arv direkt, men kan välja att avstå från att göra det. Om de avstår kommer du få deras arv med fri förfoganderätt och när sedan även du går bort, har din makes barn rätt till efterarv efter dig. Samma sak gäller vid det omvända om du skulle gå bort först. I sådana fall har ditt barn rätt att ta ut sitt arv efter dig på en gång, men kan välja att avstå till förmån för din make. Ditt barn har då rätt till efterarv när även din make går bort.
Basbelopp
Vad gäller basbelopp finns en regel som säger att den efterlevande maken alltid att från kvarlåtenskapen erhålla ett värde motsvarande fyra prisbasbelopp (prisbasbeloppet för år 2018 är 45 500 kr, vilket innebär att fyra prisbasbelopp motsvarar 182 000 kr). I detta värde inkluderas även vad den efterlevande maken fått genom bodelningen samt den efterlevande makens enskilda egendom (3:1 st 2 ÄB). Detta innebär att om det som den efterlevande maken erhållit från bodelningen samt dennes enskilda egendom inte kommer upp i fyra prisbasbelopp, har den efterlevande maken rätt att ärva värdet motsvarande det som fattas för att kunna komma upp i fyra prisbasbelopp. Denna rätt går före särkullbarnens rätt till arvet.
Detta innebär i ert fall att om du eller din make skulle gå bort, har den efterlevande maken rätt till minst fyra prisbasbelopp, vilket har företräde framför särkullbarnens arv.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis gäller att om någon av er går bort kommer den avlidnes barn att ha rätt att få ut sitt arv direkt. Den efterlevande maken får då sin del från bodelningen med full äganderätt. Om särkullbarnen väljer att avstå från att ta ut sitt arv direkt, ärver den efterlevande maken denna del med fri förfoganderätt. Särkullbarnen har då senare rätt till efterarv när även den andra maken går bort.
Hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,