Vad händer med vår gemensamma bostadsrätt om min man avlider?
Hej Jag är sedan ca två år gift med en man som har betydligt bättre ekonomi än mig själv. Vi har tillsammans köpt en bostadsrätt för ca 8 miljoner där han gått in med en stor kontantinsats, ungefär hälften, medan jag själv inte lagt in några pengar alls. Vi står båda som ägare på kontraktet 50-50. Vi har inga äktenskapsförord och såvitt jag vet finns inget testamente. Min man har en dotter sedan tidigare och jag själv har två barn från en tidigare relation. Min fråga gäller hur min ekonomiska situation ser ut gällande bostaden om han skulle avlida före mig. Dels med nuvarande ägandeförhållande och dels om vi (vilket jag föreslagits), ändrar ägarförhållandet så att han äger 80 % och jag 20% av lägenheten. Tack
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Eftersom ni inte har något äktenskapsförord och bostadsrätten inte på något annat sätt blivit enskild egendom så utgör den giftorättsgods (7 kap. 1 § ÄktB). Ert äktenskap upplöses om någon av er avlider och därför ska er egendom fördelas mellan er genom bodelning när det händer (1 kap. 5 § ÄktB). I bodelningen ingår allt ert giftorättsgods och därmed bostadsrätten (10 kap. 1 § ÄktB).
Det spelar ingen roll för utgången av bodelningen hur ägandeförhållandet av bostadsrätten ser ut eftersom ert respektive giftorättsgods läggs samman och sedan delas lika mellan er vid en bodelningen (11 kap. 3 § ÄktB). Oavsett om ni har 50/50 var eller 20/80 var av bostaden så kommer 50 % av bostadens värde vara din efter bodelningen och 50 % skulle vara din makes kvarlåtenskap.
Arv
Era närmsta arvingar är era respektive barn (2 kap. 1 § ÄB). Eftersom ni är gifta är huvudregeln att ni ärver varandra vilket kallas makesarv. Men eftersom ni båda har barn som inte är den andres barn, så kallade särkullbarn, så gäller detta inte om inte barnen avstår sitt arv till förmån för den efterlevande maken. För att du ska ärva din mans andel av bostadsrätten krävs således att hans dotter avstår sin del till förmån för dig (3 kap. 1 § ÄB).
Hoppas det var svar på din fråga!
Vänligen,