Vad händer med vår gemensamma bostadsrätt om min man avlider?

2017-06-17 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej Jag är sedan ca två år gift med en man som har betydligt bättre ekonomi än mig själv. Vi har tillsammans köpt en bostadsrätt för ca 8 miljoner där han gått in med en stor kontantinsats, ungefär hälften, medan jag själv inte lagt in några pengar alls. Vi står båda som ägare på kontraktet 50-50. Vi har inga äktenskapsförord och såvitt jag vet finns inget testamente. Min man har en dotter sedan tidigare och jag själv har två barn från en tidigare relation. Min fråga gäller hur min ekonomiska situation ser ut gällande bostaden om han skulle avlida före mig. Dels med nuvarande ägandeförhållande och dels om vi (vilket jag föreslagits), ändrar ägarförhållandet så att han äger 80 % och jag 20% av lägenheten. Tack
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom ni inte har något äktenskapsförord och bostadsrätten inte på något annat sätt blivit enskild egendom så utgör den giftorättsgods (7 kap. 1 § ÄktB). Ert äktenskap upplöses om någon av er avlider och därför ska er egendom fördelas mellan er genom bodelning när det händer (1 kap. 5 § ÄktB). I bodelningen ingår allt ert giftorättsgods och därmed bostadsrätten (10 kap. 1 § ÄktB).

Det spelar ingen roll för utgången av bodelningen hur ägandeförhållandet av bostadsrätten ser ut eftersom ert respektive giftorättsgods läggs samman och sedan delas lika mellan er vid en bodelningen (11 kap. 3 § ÄktB). Oavsett om ni har 50/50 var eller 20/80 var av bostaden så kommer 50 % av bostadens värde vara din efter bodelningen och 50 % skulle vara din makes kvarlåtenskap.

Arv

Era närmsta arvingar är era respektive barn (2 kap. 1 § ÄB). Eftersom ni är gifta är huvudregeln att ni ärver varandra vilket kallas makesarv. Men eftersom ni båda har barn som inte är den andres barn, så kallade särkullbarn, så gäller detta inte om inte barnen avstår sitt arv till förmån för den efterlevande maken. För att du ska ärva din mans andel av bostadsrätten krävs således att hans dotter avstår sin del till förmån för dig (3 kap. 1 § ÄB).

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänligen,

Hanna Rappmann
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1199)
2021-07-28 Min mor har gått bort, kan hennes man behålla alla hennes pengar?
2021-07-28 Det finns obetalda räkningar och särkullbarn, hur fördelas arvet?
2021-07-26 Särkullbarns rätt till arv före fostermors rätt
2021-07-09 Särkullebarn och efterlevande make - vem har rätt till arvet?

Alla besvarade frågor (94337)