Vad händer med bostadsrätten vid ena makens/makans död då särkullbarn finns?

Hej.

Min fru och jag bor i en bostadsrätt.I ett upprättat äktenskapsförord står att hustruns kvarlåtenskap skall tillfalla bröstarvingar och vara deras enskilda i vilken make ej har giftorätt.

Bostadsrätten står på hustrun.

Jag har tre barn sedan tidigare.Om jag dör, vad händer med hustruns lägenhet och särkullbarnens rätt till arv efter mig?

Kan dom kräva något på lägenheten?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Din fråga rör bodelning och arvsrätt. Äktenskapsbalken (ÄktB) och Ärvdabalken är därför tillämpliga.

Bodelning
Det första som sker när du dör är en bodelning. Vid en bodelning ska din och din frus egendom värderas och delas upp mellan er. Det är bara egendom som är giftorättsgods som ska ingå i bodelningen och sedan hälften delas på er båda. Giftorättsgods är egendom som inte är enskild egendom. Enskild egendom är egendom som du och din fru har gjort till enskild egendom via äktenskapsförord eller fått i gåva/testamente med villkoret att egendomen är enskild egendom (7 kap. 1 och 2 § ÄktB, 10 kap. 1 § ÄktB och 11 kap. 1 och 3 § ÄB).

Egendom (värdet av) som du får ut i bodelningen plus egendom som eventuellt är din enskilda egendom blir din kvarlåtenskap. Denna kvarlåtenskap ska senare fördelas på arvingar. Mer om det nedan.

Det är lite svårt från frågan att utläsa om det är du och din maka som har gjort bostadsrätten till enskild egendom mellan er två, eller om du menar att bostadsrätten ska vara enskild egendom för framtida arvingar av din hustru. Jag kommer därför att förklara hur det blir i de olika situationerna.

Om du och din fru har ett äktenskapsord som säger att bostadsrätten är din frus enskilda egendom så ska bostadsrätten inte ingå i bodelningen mellan dig och din make. Bostadsrätten ska då helt tillfalla din fru och du kommer inte ha rätt till bostadsrätten. Bostadsrätten eller en del av bostadsrätten kommer då inte att ingå i din kvarlåtenskap.

Om bostadsrätten inte är enskild egendom utan giftorättsgods ska bostaden ingå i bodelningen. Det innebär då att du har rätt till halv värdet och din fru halva värdet. Halva värdet kommer då ingå kvarlåtenskapen efter dig.

Arvet efter dig
Arvet efter dig ska fördelas på dina arvingar. Främst så ska den efterlevande makan ärva (3 kap. 1 § ÄB), och gemensamma barn till paret får vänta på arvet. Om det finns barn till den avliden som inte är makarnas gemensamma (särkullbarn), vilket dina 3 barn sedan tidigare är, så har de rätt att få ut sitt arv direkt (3 kap. 1 § ÄB). Dina barn kommer alltså att ärva av dig eftersom de är bröstarvingar och därmed ingår i första arvsklassen (2 kap. 1 § ÄB).

Dina 3 barn kommer alltså att kunna få sitt arv direkt och dela lika på kvarlåtenskapen (2 kap. 1 § ÄB). Barnen kan dock välja att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande makan (din fru) och få så kallat efterarv av dig när din fru sedan dör (3 kap. 1 § ÄB).

Kan barnen kräva något av lägenhetens värde?

Om bostadsrätten är enskild egendom och inte ingår i bodelningen kommer en del av värdet inte heller ingå i din kvarlåtenskap. Ingår lägenheten inte i din kvarlåtenskap kan dina barn inte göra något anspråk på lägenheten.

Om lägenheten ingår i bodelningen så ingår halva värdet av lägenheten i din kvarlåtenskap, vilket innebär att särkullbarnen har rätt till värdet på halvvärdet. Din fru kommer troligtvis då få lägenheten i fördelningen av boet men kan komma att behöva lösa ut särkullbarnens andel (11 kap. 8 ÄktB).

Vad bör ni göra?
Om du och din fru vill att bostadsrätten helt ska tillfalla henne i en bodelning och att bostaden inte ska ingå i din kvarlåtenskap så måste du och din fru göra den till din frus enskilda egendom genom äktenskapsförord (7 kap. 2-3 § ÄktB).

Vidare kan det vara bra att uppföra ett testamente om hur eller vilka som ska ärva bostadsrätten efter din fru död eftersom det inte går att reglera via ett äktenskapsförord. Om din fru inte vill att hennes kvarlåtenskap ska fördelas enlig den legala arvsordningen (9 och 10 kap. ÄB).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Sofia WedinRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Särkullbarn? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning