FrågaPROCESSRÄTTÖvrigt28/08/2018

Vad göra när åklagare valt att inte väckt åtal?

Jag har blivit misshandlad av en ny bekantskap på väg hem från krogen.

Han som misshandlade mig vart "gripen" dagen efter då jag velade på sjukhuset om jag skulle anmäla honom eller inte. Jag hade blåtiror på båda ögonen, brutetnäsben (röntgen finns), dokumenterade bulor i hela bakuvet, blödde ur ena örat och vart även strypt.

Så jag har fortfarande svårt att svälja och det gör ont utan dess like när dottern vänder sig hastigt i sängen på natten och kommer åt näsan. När polis kommer till plats säger jag att jag vill anmäla han och visar vart han bor. Jag stod en bit bort från hans bostad. Jag berättar kort vad som hänt och att det måste finnas massa blodiga kläder där inne och att allt blod är mitt blod för jag blödde kopiösa mängder, va en stor pöl på platsen där det skedde dagen efter men den besökte aldrig polisen. Polisen ringer mig från hans bostad och säger att han har gjort en motanmälan på mig för misshandel där han påstår att jag hoppade på han först. Trots att han inte har några synliga skador alls men alla kläder är blodiga.

Polisen håller förhör med mannen och efter förhör åker dom därifrån.

Två veckor senare får jag beslutet att förundersökningen läggs ned.

Det känns som om hade jag brutit näsbenet på någon hade jag fått någon slags påföljd.

Det finns/fanns ju trots allt DNA bevisning.

Hur ska jag göra eller vart ska jag vända mig?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Så som jag förstått din fråga rätt så undrar du vad du kan göra för att han som misshandlade dig ska få en rättvis påföljd nu när polisen har lagt ner förundersökningen?

Reglering av åtal och förundersökning

Rätten till åtal och om målsägande regleras i 20 kap. Rättegångsbalken. Förundersökning regleras i 23 kap. Rättegångsbalken. Enligt 20 kap. 2§ Rättegångsbalken är det åklagaren som väljer att väcka åtal för ett brott som hör under allmänt åtal.

Åtalsunderlåtelse regleras i 20 kap. 7§ Rättegångsbalken och innebär att åklagare i vissa fall får besluta att inte väcka åtal för brott under förutsättning att inte något väsentligt eller allmänt intresse åsidosättas. Åtalsunderlåtelse kan ske när påföljden inte väntas bli annat än böter eller villkorlig dom. Det kan också ske om det av särskilda skäl är uppenbart att det inte krävs någon påföljd för att avhålla den misstänkte från vidare brottslighet. Av 23 kap. 4a§ Rättegångsbalken följer också att en förundersökning får läggas ned om det kan antas att åtal för brottet inte skulle komma att ske med hänvisning till åtalsunderlåtelse. Dessutom kan en förundersökning läggas ned om kostnaderna för att bedriva denna inte står i rimligt förhållande till sakens betydelse.

Vad gäller dina möjligheter när åklagare valt att ej väcka åtal?

En förutsättning för att du som målsägande ska kunna väcka enskilt åtal är enligt 20 kap. 8§ Rättegångsbalken att du angivit brottet och att åklagaren valt att inte väcka åtal. Väckande av enskilt åtal finns föreskrivet i 47 kap. Rättegångsbalken. Enligt 47 kap. 1§ ska du göra en skriftlig ansökan hos rätten om den som ska tilltalas. Det finns vissa krav på vad stämningsansökan ska innehålla, bl.a. den brottsliga gärningen, bevis, ditt enskilda anspråk, t.ex. skadestånd. Dessutom ska du ge in ett intyg om att åklagaren beslutat att inte väcka åtal.

Andra möjligheter?

Huvudregeln är att det är det är åklagaren som för talan i brottmål. Men i civilrättsliga mål kan nästan vem som helst föra talan. Det finns inget som hindrar dig att väcka en skadeståndstalan med hänvisning till de skador som du menar att du har fått av den andra personen. Om den andra personen uppsåtligen eller av oaktsamhet har tillfogat dig fysisk skada kan du t.ex. få skadeståndsersättning för sveda och värk, eller om du menar att du fått mer allvarligare men.

Bedömning i ditt fall

Åklagaren har inte ansett att det finns skäl att väcka åtal. Antingen genom åtalsunderlåtelse eller för att bevisningen inte räcker till. De alternativ du har är antingen att väcka enskilt åtal enligt ovan eller att föra en civilrättslig skadeståndstalan.

Om du vill ha ytterligare hjälp eller råd på hur du kan gå vidare med ditt problem så tveka inte att boka tid med våra jurister på https://lawline.se/boka så kan de hjälpa dig hur du ska gå vidare.

Hoppas svaret var till hjälp och att du fick svar på din fråga!

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Processrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo