Vad gör man om man blivit bedragen?

FRÅGA
Har blivet lurad på 1120 kr som vi överförde för att vi skulle betala en avgift men vi vart lurad på dom pengarna så jag undrar om man kan få tillbaka pengarna på nå sätt?
SVAR

Har du har blivit utsatt för ett bedrägeri, eller lidit ekonomisk skada om du blivit lurad, bör du alltid göra en polisanmälan. Finns det ingenting som tyder på att gärningsmannen agerade med avsikt att vilseleda dig har förmodligen inget brott begåtts och då bör du inte göra en polisanmälan.

Om det är ett köp du har gjort rekommenderar jag dig att skicka skriftligt kravbrev med en förklaring att du häver köpet och att du vill ha pengarna tillbaka, samt eventuellt att du kräver skadestånd, mot säljaren för att ha störst chans att få dina pengar tillbaka. Besvarar inte säljaren kravet kan du ta hjälp av Kronofogden genom att ansöka om betalningsföreläggande. Du kan även ta ditt ärende vidare till Allmänna reklamationsnämnden för att få det prövat. Kan inte gärningspersonen betala skadestånd kan du få ersättning i form av brottsskadeersättning. För att få sådant skadestånd krävs det att du gör en ansökan om brottsskadeersättning. Det är dock generellt sett svårt att få brottsskadeersättning för skador från bedrägerier.

Är du konsument bör du även få ett relativt bra skydd mot bedrägeri av din hemförsäkring eller av kortgivare beroende på hur aktsam du har varit med dina kortuppgifter och liknande, kontakta dessa för att ta reda på din möjlighet till ersättning om du inte nått framgång på annat håll.

Med vänliga hälsningar,

Maja Elken
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?