Vad gör man när den ena partern vägrar skriva på uppsägning av hyresavtal vid separation?

2017-09-27 i Avtal
FRÅGA
Två personer står på hyreskontrakt. Vid separation vägrar ena parten skriva på uppsägning. Vägrar samarbeta över huvudtaget kring lösning av lägenheten. Hur hanteras detta? Om ena parten flyttar ut vill hen inte stå på, ansvara för och betala hyra på en lägenhet i evighet.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

En uppsägning av ett hyresavtal ska vara skriftligt (12 kap. 8 § jordabalken). Om den ena parten vill säga upp hyresavtalet skulle jag rekommendera att på egen hand skriva på uppsägningen och skicka in till hyresvärden. Bifoga ett separat dokument där det tydligt står att vilken part som önskar att säga upp hyresavtalet och att den andra parten önskar att bli prövad för att få upprätta ett nytt avtal som ensam hyresgäst. Därefter är det upp till hyresvärden att pröva om den andra parten har de ekonomiska möjligheterna för att bära hyreskontraktet på egen hand.

Med vänlig hälsning,
Lenita Pettersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1511)
2021-07-27 Måste man betala hyra om man inte sammanbor längre och avtal saknas?
2021-07-25 Hur ingås ett giltigt avtal?
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?
2021-07-20 Får en näringsidkare neka en kund på grund av dennes kön?

Alla besvarade frågor (94256)