Vad gäller vid resa till Danmark? Krävs ID-handlingar?

2019-07-04 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Behöver man något intyg när vi som familj ska åka till Danmark i sommar. Vårt ena barn har eget idkort. Men yngsta barnen är 5 år. Det var nån som så att man behöver ett intyg. Och ishall Hur går man till väga. Vi ska åka färja från Helsingborg till Helsingör. Köra kustvägen till Köpenhamn och sen tillbaka.
SVAR

Hej och tack för du vänt dig till Lawline med din fråga.

Inom Norden gäller passfrihet, vilket innebär att man får resa mellan exempelvis Sverige och Danmark utan att ta med sig och uppvisa pass. Dock innebär detta inte att du inte behöver legitimera dig. Man ska därför ta med sig någon form av ID-handling. Om du har körkort räcker det och det ID-kort ditt ena barn har fungerar också utmärkt. ID-kontroller görs på färjor eftersom det handlar om sjösäkerhet, men det gäller också vid gränsen när man kör tillbaka in i Sverige.

Vad gäller ert yngsta barn som är 5 år är det så att alla barn under 18 år, som reser med sina vårdnadshavare, kan resa utan att ha med sig ID-handling. Det som krävs dock är att ni som vårdnadshavare på något vis kan uppvisa att ni är barnets vårdnadshavare, vilket kan göras med uppvisande av födelseattest eller liknande.

Så som svar på din fråga: om ert yngsta barn inte har ett pass att visa upp så måste ni som vårdnadshavare på något vis kunna styrka detta vid en eventuell kontroll.

Hoppas ni fick svar på frågan och ha så kul i Danmark! Om ni vill veta mer kan ni läsa om detta antingen på Polisen hemsida eller den svenska ambassadens hemsida.

Allt gott,

Ebba Alkehag
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
35Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-04 18:28
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3374)
2019-09-22 Får socialtjänsten samtala med mitt barn utan att jag finns med i rummet?
2019-09-03 Vad händer med min enskilda egendom vid skilsmässa och dödsfall?
2019-08-28 Särbos rätt till änkepension
2019-08-27 Går det att skriva avtal om ensam vårdnad?

Alla besvarade frågor (72960)