Vad gäller om avtal som inte är underskrivet?
Om det finns ett avtal som inte är underskrivet, inte inskickat till den som det gäller, men där brukaren har använt sig av tjänsten. Vad gäller? Avtalet som inte är underskrivet eller att brukaren har använt sig av tjänsten utan att skriva under .
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!
Då din fråga är något kortfattad och jag inte vet exakt vad avtalet avser kommer mitt svar till dig att bli något generellt. Huvudregeln i svensk avtalsrätt är att det föreligger en förhållandevis omfattande avtalsfrihet. Det innebär att man kan avtala om det mesta (inom vissa gränser) så länge det inte finns någon lag som talar emot det. Det innebär även att avtal kan ingås både muntligt, skriftligt och enligt konkludent handlande. Undantaget är om det finns speciallag som stadgar annat. Exempelvis finns det ett formkrav i jordabalken för köp av fast egendom. Ett muntligt avtal om att köpa fast egendom är inte giltigt, då lagen ställer vissa krav. Finns det ingen speciallag kan avtalet ingås formlöst.
Konkludent handlande innebär att inget formellt avtal skrivits mellan parterna, men att parterna agerar som att ett avtal existerar. Så kan det exempelvis vara i det fall du frågar om; ena parten utför tjänsten och den andra parten mottar den.
Svaret på din fråga är därför att det är möjligt att det kan anses föreligga ett avtal mellan parterna, även om det inte är underskrivet.
Hoppas du fått svar på din fråga!
Vänligen,