Vad blir straffet för en stöld då man lämnat tillbaka det stulna?

FRÅGA
Om man har gått in i någons bostad och stulit saker för 15-20.000kr men det lämnats tillbaka då man blev påkommen men oxå får anmälan på sig. vad får man för straff då? Kan de bli bara böter, eller blir de fängelse?Hur funkar det?
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

Att gå in i någon bostad och stjäla saker är olagligt även om man lämnat tillbaka sakerna senare, eftersom brottet fullbordas då gärningspersonen tar med sig sakerna från bostaden utan att ha rätt till det. För stöld går straffskalan upp till två års fängelse. Om brottet har skett genom inbrott i en bostad anses det i regel vara en grov stöld, och straffskalan löper då mellan sex månader och 6 års fängelse.

Det är svårt att säga någonting om vad straffet kan landa på eftersom man tar hänsyn till många olika faktorer vid den bedömningen, bland annat värdet som det stulna godset har. Eftersom böter inte finns i straffskalan är de påföljder som kan väljas huvudsakligen tre stycken; fängelse, villkorlig dom eller skyddstillsyn. De två sistnämnda kan kombineras med böter, men gör det inte alltid.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (717)
2021-07-22 Påföljd vid stöld och grov stöld
2021-07-19 Godkänna strafföreläggande vid ringa stöld
2021-07-11 Ringa stöld straff
2021-06-29 Belastningsregistret vid ringa stöld

Alla besvarade frågor (94270)