Vad ärver vi om min farbrors maka ej har några släktingar kvar i livet?

Hej,

Min farbror avled för ett par år sedan. Han var gift och hon/makan avled nyligen.

När han avled (2016) gjorde vi en bouppteckning med hennes gode man eftersom hon led av Parkinsons. Där fick vi (syskonbarn till farbror) papper på att vi är efterarvingar till honom och utdrag på farbror respektive makans tillgångar/bankfodringar. Vad ärver vi om makan ej har några släktingar kvar i livet? Inget testamente finns upprättat.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om arvsrätt finns i ärvdabalken.

När er farbror avled ärvde hans maka hans egendom med fri förfoganderätt (3 kap. 1 § ärvdabalken). När hon nu avlidit kommer ni syskonbarn ha rätt till efterarv från er farbror och då få ut hälften av makans egendom (3 kap. 2 § ärvdabalken). Om makan har några arvsberättigade släktingar i livet kommer de att ärva den andra hälften av egendomen (2 kap. 2 § ärvdabalken).

Om makan däremot inte har några arvsberättigade släktingar i livet blir situationen annorlunda. Det finns då en regel som säger att om det vid den efterlevande makens död finns arvsberättigade efter endast en av makarna så ska de arvingarna ärva allt (3 kap. 8 § ärvdabalken).

Det innebär alltså att ni syskonbarn i så fall skulle ärva hela kvarlåtenskapen efter er farbrors maka om hon inte har några släktingar som ärver. Regeln finns till för att förhindra att arvet går till allmänna arvsfonden. Ni räknas formellt inte som efterarvingar till makan utan det blir som ett arv efter er farbror.

Hoppas att du har fått svar på din fråga.

Vänligen,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Efterarv? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000