Vad är det minimala en arvtagare har rätt till?

2017-03-05 i Laglott
FRÅGA
Jag har en dotter och en sonson som blivande arvtagare. Dottern är sjuk och har två döttrar med aspergers syndrom och har därför kämpigt med ekonomin. Sonsonen har betydligt bättre ekonomi. Därför vill jag vill min dotter så mycket som möjligt av mina besparingar (ca 1.000.000 kr). Kan jag ge henne pengar nu och sedan skriva skriva testamente. Vad är det minimala sonsonen kan få?
SVAR

Hej tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag utgår från att du endast har 2 barn, varav din avlidne son har ett barn. Din sonson har rätt till din fars laglott, som utgör en fjärdedel av ditt kvarlåtenskap. Detta framgår av 7 kap. 1 § ÄB och 2 kap. 1 § 2 st. ÄB. Det innebär att du fritt kan testamentera bort resterande av ditt kvarlåtenskap till din dotter, så länge du inte inskränker din sonsons rätt till sin laglott.

Har du några ytterligare frågor är du välkommen att höra av dig i kommentarsfältet nedan.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (861)
2021-09-25 Kan man få ut sin laglott om en förälder givit bort en fastighet som gåva?
2021-09-21 Vad är laglottsskydd och kan bortgiven fast egendom återgå till ett dödsbo?
2021-09-08 Kan man minska sin förmögenhet innan sin död så att de egna barnen ärver mindre?
2021-08-31 Hur begär man sin laglott ?

Alla besvarade frågor (95855)