Vad är det minimala en arvtagare har rätt till?

Jag har en dotter och en sonson som blivande arvtagare. Dottern är sjuk och har två döttrar med aspergers syndrom och har därför kämpigt med ekonomin. Sonsonen har betydligt bättre ekonomi. Därför vill jag vill min dotter så mycket som möjligt av mina besparingar (ca 1.000.000 kr). Kan jag ge henne pengar nu och sedan skriva skriva testamente. Vad är det minimala sonsonen kan få?

Lawline svarar

Hej tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag utgår från att du endast har 2 barn, varav din avlidne son har ett barn. Din sonson har rätt till din fars laglott, som utgör en fjärdedel av ditt kvarlåtenskap. Detta framgår av 7 kap. 1 § ÄB och 2 kap. 1 § 2 st. ÄB. Det innebär att du fritt kan testamentera bort resterande av ditt kvarlåtenskap till din dotter, så länge du inte inskränker din sonsons rätt till sin laglott.

Har du några ytterligare frågor är du välkommen att höra av dig i kommentarsfältet nedan.

Med vänliga hälsningar

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Laglott? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000