Väcka åtal efter hot

2017-08-31 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej, hamnade i bråk med någon på parkeringen i en bostads område. Om fel parkeringen och hindrade framkomlighet i 2 min.Var med mina små barn 2år och 3år. Jag bad om ursäkt direkt när jag insåg mitt fel Men Personen i fråga bara skrek och förolämpade mig till slut skrek jag tillbaka.Personen ta bild på min bil och jag måste ha kommit med i bilden. Sen kommer personen så nära mig hotfullt och spänner sina ögonen och tala om" titta på min ögön och komihåg de". Jag med lyckades ta foto på personens bil med personen med på bilden inne i bilenJag ringer polisen samma dag och gör en anmälan samma dag.Min fråga här kan man väcka åtal? Hotade mig med att jag ska kommaihåg hans ögon och bilder på mig.Tack för svar.Vänlig hälsning Elisabeth Nakijjoba
SVAR

Hej!

Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag ska först klargöra att även då man gör en anmälan till polisen resulterar inte detta ensamt i att du väcker åtal. För att åtal ska väckas måste du begära detta. Olaga hot, som går under vardagsbenämningen ”hot”, återfinns i Brottsbalkens 4 kap, 5§. Brott som dessa ska i första hand väckas som allmänt åtal av åklagare enligt, 20 kap 3§ Rättegångsbalken. Det är inte du som målsägande som driver åtalet i dessa fall, utan detta görs enbart av åklagaren. Väljer åklagaren att inte väcka åtal så kan du välja att väcka enskilt åtal enligt 20 kapitlet 8§ rättegångsbalken.

I detta fallet skulle det dock vara tveksamt om vad du beskriver klassas som olaga hot. För att det ska anses som detta så krävs det att personen hotar med en brottslig gärning. Som du beskriver det framgår det inte att ett sådant hot har gjorts. Det som talar för din sak är att personen har gått fram till dig och stått väldigt nära, samtidigt som han har haft en hotfull blick. Dock är det svårt att tolka vad han menade med det han sa, eftersom hans ordval kan betyda annat än just något som faller under kategorin brottslig gärning. Du har därmed gjort rätt för dig att vända dig till polisen, utöver anmälan som gjort så kan polisen ofta klara upp situationen genom sin kunskap inom området.

Hoppas att du fick svar på sin fråga!

Med vänliga hälsningar,

Samuel Lindblad
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2705)
2021-11-27 Vilket brott ska jaga ange i polisanmälan?
2021-11-27 Vad tar polisen hänsyn till när man har blivit anmäld för ett brott?
2021-11-26 När infördes lag på vapenlicenser?
2021-11-25 Kroppsvisitation; mot min vilja? på min begäran? Krav på handskar vid kroppsvisiteringen?

Alla besvarade frågor (97338)