Utpressning

FRÅGA
Jag har gjort en utbyggnad på tvivelaktiga grunder inom mina egna fastigheter och som ligger i gråzonen av vad som är rätt och fel, min granne kontaktar mig efter att konstruktionen är klar och "vill ha en ekonomisk kompensation av mig för att godkänna mitt bygge" (uttryckt i en sms-konversation), jag vägrade betala honom pengarna och nu har han anmält mig till kommunen. Ärendet är nu under behandling hos kommunen men kan detta betraktas som utpressning då han anmält mig efter att han inte fått betalt?
SVAR

Hej och tack för att du valde Lawline med din fråga!

Utpressning definieras av 9:4 Brb:

"Den som genom olaga tvång förmår någon till handling eller underlåtenhet som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den tvingade eller någon i vars ställe denne är döms, om inte brottet är att anse som rån eller grovt rån, för utpressning till fängelse i högst två år. Om brottet är ringa, döms för ringa utpressning till böter eller fängelse i högst sex månader."

Det innebär för att det ska ses som ett brott krävs det att gärningsmannen tvingar dig till något som innebär en vinst för honom och en förlust för dig.

Detta representeras väl i din situation när din granne försöker tvinga dig att ge honom pengar, vilket är till hans vinning och din förlust. Det innebär att ett brott kan ha begåtts.

Hoppas det besvarade din fråga!

Jakob Westling
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB (388)
2020-09-25 Att ljuga på en arbetsintervju
2020-09-16 Lurad på pengar via Instagram
2020-09-12 Är det olagligt att automatiskt spela om låtar på Spotify för att tjäna pengar?
2020-09-05 Utsatt för bedrägeri - möjligheten att få tillbaka pengar

Alla besvarade frågor (84409)