Utmätning - skuldsatt sambo

2019-07-28 i Utmätning
FRÅGA
Vi funderar på att ev flytta ihop och bli sambos i hans hus, jag har skulder hos kronofogden och nu e han rädd att dom ska göra utmätning på han grejer om jag flyttar in hos honom.Kan kronofogden göra det?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga hittas i utsökningsbalken.

Vid en utmätning som Kronofogden genomför är det bara den egendom som tillhör gäldenären (den betalningsskyldiga) som får utmätas, 4 kap 17 § utsökningsbalken. Allt som gäldenären har i sin besittning förutsätts dock tillhöra gäldenären enligt 4 kap 18 § utsökningsbalken. Om egendomen av olika skäl finns i gäldenärens besittning men egentligen tillhör någon annan så måste den rätta ägaren göra en invändning. Det är ofta så att sambor har gemensam besittning över egendom. Gäldenären kommer trots det att anses vara ägare till denna egendom om det inte görs sannolikt att samborna samäger egendomen eller om det framgår att egendomen ägs av den andre sambon, 4 kap 19 § utsökningsbalken.

Detta innebär att all egendom som finns i sambors gemensamma bostad och som inte kan bevisas tillhöra någon annan ska anses tillhöra den betalningsskyldige och kan således utmätas för dennes skuld.

Om du önskar vidare hjälp råder jag dig att ta kontakt med vår juristbyrå som kan hjälpa dig vidare i ärendet.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Joel Myrenius
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå B18 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-29 01:28
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Utmätning (392)
2019-09-15 Går det att skänka bort en andel av en bostadsrätt för att skydda den mot utmätning?
2019-09-11 Kan Kronofogden utmäta vår gemensamt ägda bostadsrätt? Kan jag rädda den genom att skänka bort den?
2019-08-30 kan makes egendom utmätas för den andre makens skulder?
2019-08-27 Är min fru skyldig att betala min skuld hos Kronofogden?

Alla besvarade frågor (72860)