Utmätning av tjänstebil

Jag är anställd företagskonsult och i min anställning (anställningskontrakt) har jag tillgång till firmabil (Volkswagen golf årsmodell 2019) som min arbetsgivare äger och betalar försäkring på. Jag har ett av arbetsgivaren utfärdat nyttjanderättsavtal på tjänstebilen som min arbetsgivare upprättat och vi både skrivit under. Jag har skuld hos Kronofogden så min fråga är kan Kronofogden utmäta eller via distansutmätting omhändertaga min tjänstebil när jag kör denna och blir till exempel stoppas i en poliskontroll? Vilka regler gäller för distansutmätting i detta fall?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline. Jag kommer att använda mig av Utsökningsbalken (UB) för att besvara din fråga.


Utgångspunkter

Det framgår av 4 kap. 17 § UB att lös egendom får utmätas, om det är tydligt att egendomen tillhör gäldenären (den som har en skuld). Därefter följer av 4 kap. 18 § UB att gäldenären ska anses vara ägare till lös egendom som denne har i sin besittning, under förutsättning att denna egendom inte kan utpekas tillhöra någon annan. Med andra ord kan man säga att KFM utgår från att den egendom som en gäldenär har hos sig även tillhör denna.


Din situation

Eftersom tjänstebilen ägs av din arbetsgivare och du endast har nyttjanderätt till den genom ett avtal, anses bilen inte vara din egendom. Kronofogden kan därför inte utmäta den, eftersom äganderätten ligger hos din arbetsgivare och inte hos dig. Om du skulle stoppas av polis och Kronofogden exempelvis har en pågående utmätningsprocess, måste det först utredas vem som äger fordonet. Vid en kontroll är det sannolikt att ditt nyttjanderättsavtal eller bilens registrering hos Transportstyrelsen tydligt visar att bilen tillhör arbetsgivaren.


För att undvika att bilen felaktigt anses vara din, är det bra att säkerställa:

  • Att arbetsgivarens äganderätt tydligt framgår, exempelvis genom att bilen är registrerad i företagets namn.
  • Att nyttjanderättsavtalet du och din arbetsgivare har undertecknat är tillgängligt och kan visas upp vid behov.

Det finns situationer där Kronofogden kan ifrågasätta äganderätten, till exempel om det finns misstankar om att bilen faktiskt tillhör dig trots registreringen. I så fall måste din arbetsgivare kunna bevisa sitt ägarskap, vilket vanligen är enkelt att göra genom dokumentation som kvitton, leasingavtal eller bokföringsunderlag.


Sammanfattning

Kronofogden kan i normalfallet inte utmäta eller ta tjänstebilen i anspråk eftersom den ägs av din arbetsgivare och inte av dig. Nyttjanderättsavtalet förstärker detta faktum, och risken för att bilen skulle bli föremål för utmätning är mycket låg så länge arbetsgivaren kan visa sitt ägande. Eftersom du är i besittning av fordonet finns dock risken att KFM ändå tar den i beslag, och då krävs att din arbetsgivare kan visa att de har bättre rätt till bilen.


Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning,

Alexander MårtenssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Utmätning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo