Utge sig för att vara ordningsvakt

2017-08-11 i Påföljder
FRÅGA
Hej!Jag undrar om det är lagligt/straffbart att bära en jacka från en ordningsvaktsuniform som privatperson. Då menar jag inte en hel uniform, utan helt enkelt en jacka tillsammans med förövrigt vanliga kläder. Mest som ett fashion statement liksom! Vad jag har förstått det som så är det inte lagligt att få folk att tro att man arbetar som ordningsvakt genom att springa runt i en uniform och luras (alltså föregivande av allmän ställning), men är nyfiken på om man får bära en uniformsjacka om det framgår till viss del att man bara är en grabb utan något bättre för sig.Tack på förhand :)
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Kortfattat så är det olagligt för dig att ha på dig en jacka från en ordningsvaktsuniform. Enligt 17 kap. 15 § Brottsbalken så är det straffbart med böter eller fängelse i upp till 6 månader och kallas för "föregivande av allmän ställning" som du skrev i din fråga. Jackan räcker om det står ordningsvakt eller liknande på den. Dvs. något som kan få allmänheten att tro att du faktiskt är ordningsvakt.

Jag hoppas att jag lyckats besvara din fråga!

Mvh,

Stefan Blomqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1560)
2021-08-02 Varför påbörjas verkställigheten av skyddstillsyn innan domen vunnit laga kraft?
2021-07-31 När blir man straffmyndig?
2021-07-31 Belastningsregister orosanmälan LVM
2021-07-31 Vad blir påföljden vid olovlig körning när man dessutom begått ett brott tidigare?

Alla besvarade frågor (94603)