Uppsägningstid enligt anställningsavtal

FRÅGA
Hej. Jag undrar lite om uppsägningstid. Enligt gällande kollektivavtal (Almega) har jag 1 månads uppsägningstid vid egen uppsägning, jag har bara jobbat där i 7 mån. Men i anställningsavtalet står där ömsesidig uppsägningstid om 3 mån. Vilket gäller egentligen. Jag vill avsluta min uppsägning innan terminsstart, om ca 2 mån. Med vänlig hälsning,
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Grundläggande regler om vad som gäller vid uppsägning finns i Lag om anställningsskydd (LAS). I lagens 11§ sägs att det, i ett fall som ditt där du arbetat i 7 månader, gäller en minsta uppsägningstid på en månad både för dig och din arbetsgivare. 11§ LAS är dock semidispositiv, vilket betyder att det är möjligt att åsidosätta den genom bestämmelser i kollektivavtal. Detta innebär i sin tur att om det finns regler i ett kollektivavtal som skiljer sig från bestämmelserna i LAS om uppsägningstid, ska reglerna i kollektivavtalet gälla. Däremot har arbetsgivare och arbetstagare möjlighet att i ett anställningsavtal komma överens om en uppsägningstid som skiljer sig från det gällande kollektivavtalet. En sådan överenskommelse gäller före både lag och kollektivavtal, så länge man inte angett en kortare uppsägningstid för arbetsgivaren än den som lagen ställer upp (dvs. en månad).

Eftersom du och din arbetsgivare i ditt anställningsavtal har kommit överens om en ömsesidig uppsägningstid om 3 månader, är det därför denna uppsägningstid som gäller. Jag rekommenderar dig dock att ändå försöka förklara din situation för din arbetsgivare. På så sätt kan ni kanske komma fram till en gemensam lösning.

Hoppas att detta svar är till din hjälp!

Med vänlig hälsning,

Louise Sundström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1820)
2021-07-24 När har jag företrädesrätt till återanställning?
2021-07-24 Kan arbetsgivaren hålla kvar mig eller kan jag byta jobb?
2021-07-24 När börjar uppsägningstiden räknas?
2021-07-23 Kan jag bli uppsagd för arbetsvägran om jag vägrar arbeta i köket på förskolan där jag arbetar?

Alla besvarade frågor (94258)