Uppsägning medlemskap pga Covid-19

2020-05-01 i Avtal
FRÅGA
Tecknade i nov 2019 ett avtal med ett gym där jag förbinder mig att betala en avgift om 379 kr/mån via autogiro under ett år. Därefter kan jag säga upp avtalet med 30 dagars varsel. I och med Coronaviruset och uppmaningen till oss över 70 år att hålla oss hemma så ansökte jag hos gymmet om att få "frysa" min avgift tills det känns säkert för mig att gå dit. Svaret från gymmet blev att jag inte får lov att göra det. Vad anser ni? Kan jag trots allt ha rätt till det, eller ej.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I Sverige råder avtalsfrihet, och du och gymmet har i egenskap av avtalsparter själva möjlighet att reglera i princip vad som helst så länge ni håller er inom lagens regler. Beroende på vad som står i ditt avtal, kan du ha rätt att frysa medlemskapet. Det kan t.ex. vara så att avtalet innehåller någon form av möjlighet att vid särskilda omständigheter få frysa medlemskapet. Vanligt är också att det är okej att frysa vid exempelvis längre sjukdom och intyg av läkare.

Tyvärr blir det svårt att ge några ytterligare råd utan att ha läst ditt avtal. Återkom gärna med vad som står där så försöker vi på Lawline hjälpa dig ytterligare!

Med vänlig hälsning,

Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1456)
2021-04-18 Räknas det som avtalsbrott när användare inte följer användarvillkor?
2021-04-12 Hur ska du utforma en uppsägning av borgensåtagande för bostadshyra?
2021-04-06 Kan man avtala bort giltiga betalningsmedel?
2021-04-03 Måste man säga att man är sambo i sin lånelöfte?

Alla besvarade frågor (91308)