Uppsägning av hyreskontrakt för lokal via rekommenderat brev

2020-11-08 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej ! Om jag har ett kontrakt och hyr ett rum av min hyresvärd då jag arbetar med medicinsk fotvård och vill säga upp kontraktet i god tid som det står i kontraktet pg av covid 19 och mindre kunder och jag har ringt hyresvärden,mailat hyresvärden och skrivit ett rekommenderat brev om min uppsägning och han inte är anträffbar på något sätt ,hur går jag till väga då ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Utifrån den information som du presenterade i inlägget tolkar jag din fråga på så sätt att du vill säga upp kontraktet med din hyresvärd helt och håller och ut från lokalen. Detta anses vara en uppsägning för avflyttning i Hyreslagens mening (12 kap 58 § JB).

När det gäller hyresgästens uppsägningsrätt för hyra av lokal finns det vissa bestämmelser i Hyreslagen (12 kap JB) som måste beaktas. Trots att uppsägning för avflyttinging från hyresgästen sida inte uppställer några vidare krav på innehåll är det flertal aspekter som bör beaktas för att en uppsägning av lokalhyresavtal ska (som utgångspunkt utgår vi från de uppställda kraven i 12 kap § 8 JB).

Du berättar i ditt inlägg att du skickade ett rekommenderat brev om uppsägningen till din hyresvärd. Detta är ett stort fördel för din situation. Att meddela uppsägning genom rekommenderat brev är nämligen en av tillvägagångssätten presenterade av Hyreslagen för att uppsägningen ska kunna anses vara giltig och är ett bra sätt att säkra bevisning i sådana fall som din när man ej kan få tag på hyresvärden. Datumet då du lämnar in och registrerar in brevet hos ett postombud räknas som datum för delgivning av uppsägningen(JB 12 kap. 8 § fjärde stycket). Här spelar det alltså inte någon roll om hyresvärden faktiskt har hämtat ut brevet hos sitt postombud eller ej. Se till att spara kvittot för försändelsen, och dokumentera innehållet.

Jag vill även påpeka vikten av tydlighet i ditt brev angående det faktum att du vill säga upp hyresavtalet. Skulle det uppstå en tvist kan uppsägningens giltighet falla om det inte i brevet framkommer tillräckligt tydligt att du vill säga upp din hyreskontrakt. Detta kan då resultera i att avtalet förlängs trots att du motsätter dig detta.

Hoppas detta svar var till hjälp för din situation! Om mer behov av juridisk rådgivning skulle uppstå är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Arina Chwich Dumitrascu
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1558)
2021-05-14 Är det möjligt att betala två hyror på en och samma månad?
2021-05-13 Ostädad lägenhet vid inflyttning
2021-05-11 Får hyresgästen ta in inneboende utan hyresvärdens godkännande?
2021-05-11 Automatisk förlängning på hyresavtal

Alla besvarade frågor (92281)